Tendens

Ceci n’est pas un fromage

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het lijken kazen, maar in werkelijkheid zijn het gefermenteerde cashewnoten. Na een opleiding tot raw food chef in de VS, begon Neri De Meester te experimenteren met zuivelvervangers.

Tegenwoordig bestaan er veel alternatieven voor kaas, vaak op basis van zetmeel en vetten. Niet echt het ding van Neri De Meester. Daarom creëerde ze Omage. Een plantaardige kaas met gefermenteerde cashewnoten. 

Fotos vegan kaas 7

Neri studeerde eerst mode en volgde in de VS een opleiding tot raw food chef. Daarna begon ze te experimenteren met zuivelvervangers tot het een volwaardig product werd. Nu verkoopt ze de kazen, gemaakt in haar atelier in Gent, in verschillende biologische winkels. Het leukste vindt ze het fermentatieproces. "Het feit dat je voedsel kan maken met bacteriën vind ik fascinerend. Ik hou van fermentatie omdat het meer diepte geeft aan het product."

Neri werkt vaak met noten en zaden, zoals amandelen en pompoenpitten. Het maakproces loopt gelijk met dat van klassieke kaas. De kaas- en schimmelculturen zijn hetzelfde als bij de originele kaasmakers. Dankzij het fermentatieproces en de groeiende schimmels krijgt Omage een karaktervolle smaak. "Deze diepte kan je niet creëren met zetmeel, vet of smaakstoffen."

Fotos vegan kaas 2
Ilse Van der Vennet