Sport

Zul­te Ware­gem ont­slaat Mbaye Leye, het duo D’Hol­lan­der — De fauw moet Esse­vee redden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zulte Waregem neemt, vijf speeldagen voor het einde van de competitie, afscheid van z'n trainer Mbaye Leye. De fusieploeg hoopt zo de nakende degradatie nog te ontlopen. Frederik D'Hollander - coach van de U21 - vervangt hem en krijgt de steun van Davy De fauw.

Zulte Waregem staat voorlaatste in de competitie en de degradatie hangt al het hele seizoen boven de club. In die zin is de timing van het ontslag opmerkelijk. Want Essevee hield lange tijd net wel het vertrouwen in zijn coach.

Maar nu de degradatiestress echt toeslaat, kiest de club toch voor een ingreep. Vorig speeldag verloor Essevee nog zwaar in eigen huis, met 2-6 van AA Gent. Ook de week voordien de fusieploeg met 4-2 van OHL. In die twee matchen leek de veerkracht wat weg te ebben uit het team. Na de winterstop leek de kentering nochtans ingezet, maar na het uitvallen van draaischijf Ruud Vormer bleven ook de resultaten achterwege. Vormer kan pas ten vroegste begin april weer meespelen.

"De spelers stonden achter hun trainer"

Zulte Waregem reageert ook in een officiële communicatie op het ontslag. "Standvastigheid en vastberadenheid zitten in het DNA van SV Zulte Waregem. Dat Leye dan toch wordt vervangen, heeft alles te maken met het feit dat de club elke kans op een verlengd verblijf in 1A wil grijpen. Tijdens de wintermercato kreeg het team een kwaliteitsinjectie met de komst van Ruud Vormer, Karol Fila en Christian Brüls. Het bestuur ondernam verschillende initiatieven die de groep tegelijk vertrouwen moesten geven én scherp krijgen. De spelers en de club stonden tot het laatste moment achter hun trainer die zich de voorbije maanden opnieuw liet zien als een echte clubman. Essevee bedankt Mbaye Leye en assistent Patrick Asselman voor hun enorme inzet die ze dag en nacht toonden. Maar de verwachte resultaten kwamen er niet."

D'Hollander moet Essevee redden

Frederik D’Hollander krijgt nu in eerste instantie de taak om de wedstrijd van zaterdag tegen Standard De Liège voor te bereiden. "Essevee-icoon D’Hollander kent het Belgische voetbal door en door", zegt de club in een officiële communicatie. "Hij is vertrouwd met de spelerskern van Essevee en heeft met Davy De fauw een tweede Essevee-icoon aan zijn zij die al ervaring heeft op het hoogste niveau. Met hun komst en de recuperatie van enkele sterkhouders blijft Essevee geloven dat het ook volgend seizoen nog in 1A zal aantreden."

 

 

Officiële communicatie. https://t.co/tucVrTOrPP

— SV Zulte Waregem (@ESSEVEELIVE) March 15, 2023

Bart Coopman