Sport

Velo­fol­lies: start van het wielerseizoen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met Le Grand Départ van de Tour de France deze zomer in Brussel, wordt 2019 voor de Belgische wielerliefhebber sowieso een grand cru jaar. Naar jaarlijkse gewoonte geeft Velofollies in Kortrijk de aftrap van het komende fietsseizoen.

Velofollies verzamelt 350 exposanten, verdeeld over 40.000 vierkante meter. Van racefiets- en mountainbikefabrikanten over aanbieders van sportvoeding, avontuurlijke fietsreizen en kledingmerken: van vandaag tot en met zondag komt alles komt aan bod. De organisatie mikt op 40.000 bezoekers.

Trendspotting 2019: Schijfremmen, aero, gravel en elektrisch

Nadat de schijfrem in sneltempo de standaard werd op de mountainbike en de veldrijders massaal op schijfremmen overstapten, is nu ook de racefiets overstag aan het gaan. Een ander belangrijk thema is aerodynamica. Steeds meer sportfietsen worden ontwikkeld om als een mes door de lucht te snijden zodat je minder spierkracht moet leveren om snelheid te maken. De gravelbike is als gulden middenweg tussen een mountainbike en een cyclocrossfiets aan een flinke opmars bezig en ook bij de racefietsen zien we steeds vaker modellen met een elektrische hulpmotor.

Greg Van Avermaet en co

Vlak voor de start van het nieuwe wielerseizoen is Velofollies het ideale moment om topwielrenners te spotten. Op vrijdag nemen Sven Nys en Greg Van Avermaet plaats in de praatstoel. Op zondag komt Philippe Gilbert uitleggen welke sportieve ambities hij op zijn 36ste nog koestert. Ook Tiesj Benoot, Thalita De Jong, Frederik Van Lierde, Andrea Tafi, Julien Vermote en Cameron Vandenbroucke zakken af naar naar Velofollies.

Grote inzamelactie

Voor het derde jaar op rij organiseren Wereld Missie Hulp en Vélo Afrique tijdens Velofollies een grote inzamelactie van fietskleding. Heb je fietstruien, broeken, helmen, schoenen of accessoires die nog in goede staat zijn en die je toch niet meer gebruikt, deponeer ze dan in één van de containers die je aan de ingangen van Velofollies vindt. Iedereen die wat spullen in de container deponeert, krijgt een voucher waarmee hij/zij op de stand van Vélo Afrique een goodiebag kan ophalen. Wereld Missie Hulp en Vélo Afrique brengen de ingezamelde spullen naar Afrika om er fietsers blij mee te maken.

 

 

Davy Vercamer