Sport

Tas over­tuigt niet bij wereldbekerdebuut

2020-02-08 00:00:00 - Tas overtuigt niet bij wereldbekerdebuut

Het individuele debuut van Sandrine Tas bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen langebaan is op een teleurstelling uitgedraaid. Tas eindigde in het Canadese Calgary op de 3.000 meter in de B-groep als 22e en laatste.

Haar tijd was 4 minuten 26 seconden 32, bijna tien seconden langzamer dan de chrono die ze in oktober in Inzell tijdens een testrit klokte. De wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Irene Schouten in 3 minuten 58 seconden 07. Enkele uren eerder zegevierde wereldrecordhoudster Martina Sablikova in de A-groep.

Van de rijdsters in de B-groep kwamen er elf op het doorgaans snelle ijs van de Olympic Oval van 1988 tot een persoonlijk record. De tegenstandster van Tas, de Canadese Lindsey Ken, finishte als twintigste in 4 minuten 15 seconden 85. Tas begon met ronden van 32 en 33 seconden, maar liet de slotovalen de tijden oplopen naar 38 en 39 seconden.

Tijdens de test op 13 oktober in Inzell reed Tas 4 minuten 16 seconden 88. Tien dagen later liep de 24-jarige rijdster uit Zandvoorde bij een val een zware enkelblessure op. Die val, die haar acht weken van het ijs hield, heeft voor de rest van het schaatsjaar gevolgen gehad. Het optreden van de ploegachtervolging, met Stien Vanhoutte en Anke Vos, kende in januari al een teleurstellend resultaat. De vijfde plaats bij het EK in Heerenveen was volgens de verwachting, de tijd was een ontgoocheling.

Belga