Sport

Poli­tie van Brug­ge en zone Mira stu­ren spot­ters naar EK Voet­bal in Duitsland

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanavond opent gastland Duitsland het Europees Kampioenschap Voetbal tegen Schotland. De Rode Duivels beginnen er maandag aan, tegen Slovakije. Maar ook naast het veld komen Belgen in actie: een team van spotters. Dat zijn politieagenten die de supporters in en om het stadion observeren. Onder hen ook spotters van de politie van Brugge en van de zone MIRA rond Waregem. En we moeten eigenlijk hopen dat ze daar nog lang blijven, want ze keren pas terug als de Rode Duivels uitgeschakeld zijn. Of: Europees kampioen, wie weet.

De Belgische spotters worden ingezet aan het voetbalstadion van Eintracht Frankfurt, in Duitsland. Hier spelen de Rode Duivels maandag hun eerste wedstrijd, tegen Slovakije. De spotters zijn agenten, van onder meer de politie van Brugge en zone MIRA, rond Waregem. Ze houden de supporters in de gaten, en niet alleen de Belgische. Jan Vanmaercke, Belgische Spotter: “De Rode Duivels hebben een soort van familiepubliek, daar zijn niet onmiddellijk veel problemen van te verwachten, maar uiteraard op het EK in Duitsland, centraal gelegen kunnen er ook veel andere supporters naar de speelsteden komen, supporters met een minder familiaal gedrag. Een aantal risicosupporters zal er zijn vanuit verschillende landen.”

"Een aantal risicosupporters zal er zijn vanuit verschillende landen.”

Jan Vanmaercke

Maandag start de werkdag aan de Fanzone in Frankfurt, van daar begeleiden de spotters de supporters naar het stadion zes kilometer verder, en terug. En ze lopen hier in Duitsland trouwens zonder wapen. “We zijn duidelijk herkenbaar aan onze badges en ook aan het blauwe hesje dat we zullen dragen met de Belgische vlag er op, en het logo 'Police'. We hebben bijstand, mocht dat nodig zijn, van het speciaal interventiekorps van Eupen dat speciaal een week vooraf is afgereisd zijn om een opleiding te volgen bij de Duitse politie om uiteraard hun wapens te mogen dragen, en eventueel bijstand te verlenen aan ons.”

Hoe lang?

En ook Duitse agenten begeleiden hun Belgische collega's. Die zijn bij een wedstrijd van bijvoorbeeld Club Brugge of Zulte Waregem 's avonds weer gewoon thuis. Hier zal het toch wat later zijn. “Dat is nog een klein beetje koffiedik kijken, alles hangt af uiteraard van de resultaten van de Rode Duivels. Ik denk dat wij één dag of twee dagen na uitschakeling opnieuw naar unsere Heimat gehen. Dat kan dus vroeg zijn.”

Maar als het halfweg juli is kunnen ze meteen ook de Europese beker begeleiden naar België, wie weet.

De redactie