Sport

Olym­pi­sche Spe­len Wiel­ren­nen: bonds­coach Sven Vant­houren­hout staat voor moei­lij­ke keuzes

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nog goed 240 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. En voor medailles kijken we onder meer naar het wielrennen, waar toppers als Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky al zo goed als zeker zijn van hun selectie. Voor de andere plaatsen in de ploeg is het uitkijken naar enkele West-Vlamingen. Hoe dan ook een moeilijke keuze voor bondscoach Sven Vanthourenhout.

Er zijn maar 4 plaatsen voor Parijs, 2 daarvan lijken al zeker. Wout van  Aert en Remco Evenepoel, want de tijdrijders moeten ook uit de wegploeg  komen. Voor de 2 andere is het een keuze tussen mogelijke medaillekandidaten of helpers. Sven Vanthourenhout, bondscoach: "Een superknecht, een modelknecht, is Yves Lampaert, die komt absoluut in aanmerking. Er zijn een aantal namen waarvan we echt wel weten wat we daaraan hebben in de nationale ploeg. En Yves is daar een van. Het is iemand die binnen de nationale ploeg nog nooit heeft teleurgesteld, altijd op de afspraak. Dat is van goudwaarde in een wegrace die goud kan opleveren."

Kopecky is absolute topfavoriete

De beslissing valt in principe net voor de Ronde van Frankrijk. Bij de vrouwen is Lotte Kopecky nu al een zekerheid. De rest van de ploeg zal in haar dienst moeten rijden. Julie Van de Velde en Valerie Demey waren er ook in Tokio al bij, toen Kopecky vierde werd. Valerie Demey: "Nu is ze nog meer de absolute topfavoriete, dus zullen ze sowieso op zoek zijn naar goeie knechten. En dat is een rol waar ik me wel kan in schikken."

"Ze zijn op zoek naar goeie knechten. En dat is een rol waar ik me wel kan in schikken."

Valerie Demey

Pisterenster Nicky Degrendele

Pisterenster Nicky Degrendele heeft de vorige spelen gemist, en daarom wil ze er dit keer absoluut bij zijn op de keirin en de sprint. Maar daar moet ze eerst nog voldoende punten voor verzamelen. Nicky Degrendele: "Als ik het komende seizoen een goed EK kan rijden en toch top 5 op 2 wereldbekers – liefst winnen natuurlijk he – maar top 5 zou al een hele goeie zaak zijn."

Jeroen Sap
Ben Storme