Sport

Laat­ste afscheid van Jef Braeckevelt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanmorgen is in de Heilige Familiekerk in Waregem de begrafenisplechtigheid gehouden van Jef Braeckevelt. De voormalige ploegleider overleed vorige week dinsdag na een slepende ziekte. Hij werd 76.

Bij de aanwezigen waren onder andere Marc Sergeant, Jean-Marie Leblanc, Dirk De Wolf, Dirk Demol, Johan Museeuw, Nico Mattan, Mario De Clercq, Alain Bondue, Roger Decock, James Vanlandschoot, Etienne De Wilde, Noel Demeulenaere en natuurlijk Andrei Tchmil, de oogappel van Jef Braecekevelt.

Tijdens de kerkelijke dienst werd het leven van Jef Braeckevelt nog eens uitvoerig belicht. "Ik heb Jef Braeckevelt leren kennen toen ik als renner aan de slag ging", vertelde Jean-Marie Leblanc, oud-koersdirecteur van de Tour de France, na de dienst. "Ik heb hem altijd een zeer aimabel man gevonden. Onze paden bleven elkaar door de jaren heen kruisen toen ik na mijn carrière als renner journalist werd en later koersdirecteur van de Tour. Een beeld van Jef dat me altijd zal bij blijven, is toen hij Serge Baguet in de armen viel na zijn etappewinst in Montluçon tijdens de Tour van 2001."

Echt wielerhart

Johan Museeuw omschrijft Jef als iemand met een echt wielerhart. "Jef kende de wielersport door en door. Hij had een enorm koersdoorzicht en was een warm mens, ludiek ook op zijn typisch West-Vlaamse manier."

Braeckevelt debuteerde in 1964 als ploegleider en bleef 45 jaar in het peloton. Vanaf 1989 tot 2002 zat de West-Vlaming aan het stuur bij Lotto, waar hij met onder meer Andrei Tchmil talrijke successen boekte. Hij overtuigde (de betreurde) Serge Baguet in 2000 tot een comeback waarna die een jaar later een Tourrit won en aan de finish een huilende Braeckevelt in de armen viel. Na zijn vertrek bij Lotto ging Braeckevelt aan de slag bij Marlux en later Chocolade Jacques en Jartazi.In 2009 nam hij als ploegleider bij Katusha afscheid van het wielrennen.

Bekijk ook:

Ben Storme