Sport

Jar­ne Van de Paar snelt naar winst in GP Monseré

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Jarne Van de Paar (Lotto Dstny) heeft zondag in Roeselare de dertiende editie van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré op zijn naam geschreven. Na 200,6 kilometer tussen Ichtegem en Roeselare haalde hij het in de sprint van Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en de Nederlander David Dekker (Arkéa).

De Spanjaard Francisco Galvan Fernandez (Euskaltel-Euskadi) eigende zich de vierde plaats toe voor de Fransman Emilien Jeannière (TotalEnergies).

Na zowat 38 kilometer koers vormde zich een kopgroep met Gianni Marchand, Tom Bohli, Victor Vercouillie en Mathias Vanoverberghe. Meindert Weulink slaagde er na een lange achtervolging in om alsnog aansluiting te vinden met de kopgroep. In het peloton regende het ondertussen opgaven. Onder meer Milan Menten, een van de favorieten voor de zege, stapte na een val voortijdig af, net als Jason Tesson. 

de Vries valt alleen al

Een nieuwe passage op de kasseien van de Lookhuisstraat zorgde ervoor dat de grote groep, ondertussen genaderd tot op 45 seconden van de vijfkoppige leidersgroep, in drie stukken uiteen spatte. Baptiste Planckaert trok met Pierre Thierry naar de vroege vluchters, maar dit duo bracht op 80 kilometer van de finish ook het eerste gedeelte van het peloton mee. Wat verderop volgde een algemene hergroepering. Het sein dan voor Hartthijs de Vries om te gaan aanvallen bij het aansnijden van de laatste grote ronde van 58 kilometer. De renners van UNO-X zorgden ervoor dat de Nederlander niet meer dan 2 minuten voor hen uit kon rijden.

Met ruime kopgroep naar finish

Met nog 37 kilometer voor de boeg sloegen opnieuw een pak renners tegen de vlakte. Onder de voornaamste slachtoffers onder meer Baptiste Planckaert en Emils Liepins. Bij de passage op de kasseien van de Lookhuisstraat in Ichtegem, met nog 30 kilometer voor de boeg, had Hartthijs de Vries nog een voorsprong van een halve minuut op een versplinterd peloton waaruit Arne Marit loste. Op 21 kilometer van de finish werd Hartthijs de vries opgeraapt door een eerste gedeelte van het peloton dat 33 man sterk was.

De laatste beklimming van de Gitsberg zorgde voor geen verdere afscheiding zodat een ruime kopgroep mocht sprinten voor de zege. In die sprint sloegen nog twee renners tegen de vlakte en slaagde Jarne Van de Paar erin om Timothy Dupont van zich af te houden. Hij volgt hiermee Gerben Thijssen op als eindlaureaat.

Belga