Sport

Jan Ulrich komt ico­ni­sche stuk­ken uit wie­ler­car­ri­è­re per­soon­lijk opha­len in muse­um Koers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Hoog bezoek in het wielermuseum Koers in Roeselare. Tweevoudig wereldkampioen tijdrijden en winnaar van de Tour in 1997, Jan Ulrich, kwam er een aantal verzamelstukken ophalen voor z'n eigen tentoonstelling in Duitsland. 

Binnenkort start ex-wielrenner Jan Ulrich met een eigen tijdelijke tentoonstelling rond z'n carrière in het Duitse Bad Dürrheim. Hij kan daarvoor beroep doen op wielermuseum Koers in Roeselare. Zij lenen enkele items uit die aan het indrukwekkende palmares van Ulrich doen denken.

"Alles is belangrijk, maar het grootste dat ik meeneem is een tijdritfiets uit 2003, waarmee ik in de Tour de France een etappe won en waarmee ik Lance Armstrong heb kunnen verslaan. Het is de originele fiets, en daar ben ik blij mee. Maar ook helmen, truitjes en handschoenen", vertelt de Duitse wielerkampioen. 

Al hangt er aan die wielercarrière ook een zwart randje. In 2006 viel Ulrich van z'n voetstuk: de Duitser mocht niet starten in de Tour op verdenking van doping. Jaren later gaf hij dat ook toe. Vanaf dan ging het niet alleen professioneel, maar ook privé bergaf voor Ulrich. Hij kampte onder meer met een zware drugs- en alcoholverslaving. In het Jan Ullrich Cycling museum komt zijn dopinggebruik slechts zijdelings aan bod.

"In oktober heb ik een hele grote vierdelige documentaire gemaakt voor Amazon en daar komt alles aan bod, mijn carrière en ook de doping."

Jan Ulrich, ex-wielrenner

Ondanks alles heeft Ulrich zich neergelegd bij wat er gebeurd is. "Ik heb alles gewonnen waar geen enkele Duitser eerder al in geslaagd was. De Tour, de Olymische Spelen, wereldkampioen, de Ronde van Spanje. Ik ben niet iemand die denkt: wat als? Ik ben niet echt de man die speculeert. Het is wat het is. Dat was mijn carrière, die was succesvol en ik ben er trots op", besluit Ulrich. 

Ulrich 2
Ulrich 3
Ulrich 4
Kate Baert
Celien Tanghe

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.