Sport

Iser­byt zet kers op taart in Superprestige

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Eli Iserbyt was al een tijdje zeker van de eindzege in de Superprestige en heeft die zaterdagnamiddag nog wat meer glans gegeven in Middelkerke. De Belgische kampioen won er na een inhaalrace op Joris Nieuwenhuis en een prangend duel met zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout.

Iserbyt stelde de eindzege eigenlijk al veilig in de eerste drie manches: in Overijse, Ruddervoorde en Niel. Eerste achtervolger Joris Nieuwenhuis won er twee, en kan in dagoverwinningen in Middelkerke op gelijke hoogte komen.

Iserbyt slikte zijn vijfde plaats op het WK door met een overwinning in Maldegem. De Belgische kampioen draait ook als eerste het veld in, om zijn ambitie hier te onderstrepen. Michael Vanthourenhout is niet goed weg, en wordt dan ook nog opgehouden.

Nieuwenhuis gaat solo

Joris Nieuwenhuis neemt al in de eerste ronde de leiding over. Iserbyt sluit aan en Joran Wyseure zit in het groepje daarachter. De Nederlandse kampioen is te sterk voor de concurrentie. Daar is het Wyseure die alleen probeert het gat op Nieuwenhuis dicht te rijden, tevergeefs.

Ondertussen is Michael Vanthourenhout teruggekomen tot bij Joran Wyseure, Eli Iserbyt en Lars van der Haar. Wyseure heeft dan pech en moet de rest laten gaan. Hij zal later ook opgeven. Nieuwenhuis is duidelijk de sterkste en loopt 25 seconden uit. De strijd voor de andere podiumplaatsen gaat tussen Vanthourenhout, Van der Haar en Iserbyt, maar die kan het tempo van de andere twee in eerste instantie niet volgen.

Remonte Iserbyt

Iserbyt is een bijter. Eerst gaat hij over Van der haar. Dan peuzelt hij Vanthourenhout op en begint hij zelfs weer aan Nieuwenhuis te snuffelen. De batterijen van Nieuwenhuis blijken leeg te lopen. Zo krijgen we een duel tussen de ploegmaten Iserbyt en Vanthourenhout voor de zege in Middelkerke. Vanthourenhout kraakt in de laatste ronde, waardoor de zege in Middelkerke opnieuw naar Eli Iserbyt gaat. Het is zijn tiende overwinning van het seizoen. Vanthourenhout is tweede, Nieuwenhuis derde.

Lucinda Brand was de beste vrouw in de Noordzeecross in Middelkerke. Ze liet de Belgische Laura Verdonschot en Nederlandse Ceylin Alvarado achter zich. Die derde plaats was voor Alvarado genoeg om haar eindoverwinning in de Superprestige veilig te stellen.

Tevreden terugblik

Iserbyt blikt terug op een mooi seizoen. De Belgische titel smaakt alvast naar meer. "Het was wel iets wat ik snel wilde binnenhalen en ik ben blij dat het gelukt is. Ik blijf er in de toekomst voor gaan. Wereldkampioen wil ik ook worden, maar dat is op dit moment misschien iets minder realistisch. Ik doe mijn best om mijn doelen binnen te halen." Ook ploegmanager Jurgen Mettepenningen is heel tevreden over het seizoen van zijn veelwinnaar. "Topseizoen, Eli heeft bijna alles gewonnen wat hij kon winnen. Eli is ook zegekoning als je Mathieu niet meetelt."

Vanthourenhout had dit seizoen niet altijd het geluk aan zijn zijde, maar werd wel Europees Kampioen. "In het begin van het seizoen had ik veel tegenslagen, veel ups en downs. Maar gelukkig pak ik wel de Europese titel. Ik ben dus op zich wel tevreden. De laatste weken rijd ik podium, hopelijk kunnen we daar volgend jaar weer een constante van maken."

Jeroen Sap