Sport

Gian­ni Ver­meersch (Alpe­cin-Deceu­nin­ck) voor het eerst naar de Tour: Droom die uitkomt’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Goed nieuws voor wielrenner Gianni Vermeersch uit Klerken. Hij mag op z'n 31ste voor het eerst naar de Ronde van Frankrijk. Die start volgende week zaterdag in Firenze, in Italië. Bij z’n ploeg Alpecin-Deceuninck moet Vermeersch z’n ploegmaat Jasper Philipsen mee aan de groene trui helpen. Maar eerst is er zondag nog het Belgisch kampioenschap in Zottegem.

Het is een jongensdroom die werkelijkheid wordt voor Gianni Vermeersch. Hij mag voor het eerst naar de Tour. En dat op z’n 31ste.

Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck):" We waren vandaag het BK aan het verkennen, en ik zei het tegen ‘Rickie’ (Jonas Rickaert die ook naar de Tour mag): ‘Volgens mij ga ik een van de oudste debutanten zijn dit jaar in het peloton’. Maar kijk, beter laat dan nooit."

Vermeersch moet Jasper Philipsen aan een nieuwe groene trui helpen. Maar etappe 9 is een gravelrit, over onverharde wegen dus. En Vermeersch is Belgisch kampioen in die discipline, en ex-wereldkampioen.

"Het is iets wat me ligt. Iedere gravelrit heb ik al bewezen dat ik net dat procentje meer kan en heb ik ook altijd al resultaat gereden. Dus ja, wie weet..."

Schaduwfavoriet op BK

De Belgische gravelkampioen kan zondag ook Belgisch kampioen worden op de weg, in Zottegem. Vermeersch is een schaduwfavoriet.

"Daarover waren we ook nog aan het lachen vandaag", vertelt Gianni Vermeersch. "Een paar jaar geleden toen Tim Merlier Belgisch kampioen werd op de weg, was hij bezig over de dubbel met de cross erbij. Ik zei vandaag tegen Rickaert: 'Ik kan ook die dubbel verwezenlijken.' Maar neen, dat was al grappend bedoeld. Maar het zou wel mooi zijn."

Tim Merlier is samen met Jasper Philipsen één van de favorieten voor het BK, maar de lijst is lang. Philipsen verlengt trouwens z’n contract bij Alpecin-Deceunink met vier jaar.

Davy Vercamer
Andy Debo