Sport

Fanny Lecluyse hangt zwempak aan de haak

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zwemster Fanny Lecluyse uit Spiere-Helkijn zet op 29-jarige leeftijd een punt achter haar carrière, zo meldde ze donderdagavond op Instagram. "Het is tijd om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie", klinkt het.

"In april 2000 in Brugge dook ik voor het eerst in het water voor een competitiewedstrijd. 21 jaar later, op het WK kortebaanzwemmen in Abu Dhabi, heb ik mijn laatste wedstrijd gezwommen. Ik hang mijn zwempak dus aan de haak en je zal me niet snel meer baantjes zien trekken. Aan de rand van het zwembad zal je me in de toekomst misschien wel nog zien verschijnen", zegt Fanny Lecluyse. (lees verder onder de instagrampost)

        Dit bericht op Instagram bekijken                      

Een bericht gedeeld door Fanny Lecluyse (@fannylecluyse)

"2021 is dus het jaar van het afscheid geworden. Het was een schitterend jaar, met finales op de Olympische Spelen en het WK. Maar om daar te geraken, volg je een lange en hobbelige weg, vol obstakels en tegenslagen. Succes valt zonder opofferingen niet te bereiken, en al zeker niet in het zwemmen. Ik heb dan ook heel wat mensen te bedanken, onder wie mijn coach en mijn ouders", aldus Lecluyse.

Het is het einde van een rijkgevulde carrière voor Lecluyse, die dit najaar haar relatie met wielrenner Victor Campenaerts op de klippen zag lopen. Haar hoogtepunt was ongetwijfeld de Europese titel in 2015 op de 200m schoolslag, op het EK kortebaan in het Israëlische Netanya. Op het WK van 2018 in klein bad in het Chinese Hangzhou pakte ze in dezelfde discipline brons.  Afgelopen zomer werd ze achtste in de olympische finale in Tokio.

In 2019 was ze zevende op het WK in Gwangju, telkens op de 200m school. Vorige week sloot ze af met een zevende plaats op de 50m schoolslag in Abu Dhabi. Lecluyse heeft ook zes Belgische records achter haar naam staan: drie in olympisch bad (100 en 200m school en 200m wissel) en drie in klein bad (100 en 200m school en 400m wissel).

        Dit bericht op Instagram bekijken                      

Een bericht gedeeld door Fanny Lecluyse (@fannylecluyse)

Belga
Davy Vercamer