Sport

Deceu­nin­ck-Quick­Step stelt ploeg voor

2020-01-10 00:00:00 - Deceuninck-QuickStep stelt ploeg voor

Yves Lampaert uit Hulste begint aan zijn zesde seizoen bij Deceuninck-QuickStep. Hij won al twee keer Dwars door Vlaanderen.

"Ik zeg geen neen tegen een derde zege", vertelt hij vrijdag op de ploegvoorstelling in het Spaanse Calpe, "maar dat mag ook een andere wedstrijd zijn in het voorjaar. Ik hoop dat de puzzelstukken in 2020 eens in elkaar vallen."

Yves Lampaert is 28 en won vorig jaar de tijdrit in de Ronde van Zwitserland en een rit in de Ronde van Slovakije. Verder sprintte hij naar zilver op het EK na toenmalig ploegmaat Elia Viviani en werd hij derde in Parijs-Roubaix na Philippe Gilbert. "Die grote uitschieter bleef uit in het voorjaar", blikt hij nog even terug, "al word ik wel derde in Roubaix en ben ik voor de rest zeker tevreden over mijn seizoen. We hebben met de ploeg enorm veel gewonnen en dat is het belangrijkste. Wie dan wint, maakt me niet veel uit. Ik had vaak ook een rol in die overwinningen. Soms zat ik gevangen in de ploegtactiek, maar gelukkig werd het dan wel door iemand anders afgemaakt en pakten we de zege. Het hoort er bij in een team als Deceuninck-QuickStep dat je je af en toe moet opofferen voor de ploeg. Dat zal in 2020 niet anders zijn en ik ben iemand die daar geen enkele moeite mee heeft en daar ook voldoening uit haalt. Ik voel veel waardering van de ploegmaten voor mijn ingesteldheid en mijn werk. Iedereen weet dat ik een echte ploegspeler ben. Natuurlijk win je als renner ook graag zelf, maar ik weet dat die kansen wel zullen komen."

Afscheid van kopman Philippe Gilbert

Deceunininck-QuickStep nam afscheid van kopman Philippe Gilbert. Schuift Lampaert een beetje op in de pikorde? "Ik denk niet dat Phil z'n vertrek van invloed is op mij en ik nog altijd dezelfde positie heb in de ploeg als andere jaren. Ik stond al op dezelfde hoogte als die andere jongens", repliceert hij. "Ik hoop dat dit jaar de puzzelstukken voor een zege in elkaar vallen, gebeurt dat niet, dan hoop ik op een overwinning voor de ploeg."

Bob Jungels, Kasper Asgreen, Florian Sénechal, Zdenek Stybar en nu ook Julian Alaphilippe zullen zich in het Vlaamse werk mengen. "We hebben opnieuw een enorm sterke ploeg. Het wordt zaak om weer goed overeen te komen en te koersen voor die overwinning. Alaphilippe? Ja, die zal meteen meespelen voor de zege in de Ronde van Vlaanderen. Dat is zo'n een klasbak, hij wint ook meteen de Strade Bianche. Van der Poel en Valverde zitten ook meteen mee vooraan in zo'n koersen, Julian is net zo goed als die jongens, zo'n talent, die kan meteen meespelen, ook al heeft hij de ervaring niet in dat Vlaamse werk."

Lampaert zag zijn trainingsmaten Stijn Steels en Bert Van Lerberghe een contract ondertekenen bij Deceuninck-Quick.Step. "Dat is een enorm fijn natuurlijk", zegt hij. "Er is altijd veel ambiance en 'leute' voor, tijdens en na de training. Het is een beetje een droom die uitkomt, voor ons allemaal, om te koersen bij de beste ploeg van de wereld. Het is echt geestig om hier met die jongens te zijn. Mauri Vansevenant (niet op stage wegens examens) komt er ook nog bij. Ja, dat is een tof 'bendeke' om mee te koersen."

Belga