Sport

Club Brug­ge lands­kam­pi­oen en Cer­cle Euro­pees: Brug­ge, de voet­bal­hoofd­stad van het land

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met een scoreloos gelijkspel tegen stadsgenoot Cercle verzekerde Club Brugge zich zondagnamiddag op de tiende en tevens laatste speeldag in de Jupiler Pro League van de negentiende landstitel in de clubgeschiedenis. Ook voor Cercle kent het seizoen een prachtige ontknoping: als vierde mag het voor het eerst sinds 2010-2011 Europa in.

Club ontsnapte in de slotfase aan een fatale tegentreffer, toen een (al dan niet) gemaakt doelpunt van groen-zwart werd afgekeurd voor buitenspel eerder in die fase. Voor Blauw-zwart is het de eerste titel sinds 2022, toen het kampioenschap gevierd mocht worden op het veld van Antwerp. Dat was toen de derde landstitel op rij. Tussendoor werd The Great Old voor het eerst in 66 jaar en voor de vijfde keer ooit landskampioen. Voor Club is het zo de vierde titel in vijf jaar.

Onder Michel Preud'homme maakten de Bruggelingen in 2016 een einde aan een droogte van elf jaar zonder titel. In negen jaar werden er liefst zes landstitels veroverd. Naast Antwerp (2023), konden enkel Anderlecht (2017) en KRC Genk (2019) de blauw-zwarte hegemonie doorbreken. Intussen staat de teller in totaal op negentien en is de tweede gouden kampioensster helemaal in zicht. Anderlecht blijft intussen wel recordkampioen met 34 titels.

Cercle speelde voor het eerst in zijn bestaan Play-off 1 en deed het daar voortreffelijk. Het kon nog een plaatsje opschuiven en eindigt net als in 2008 als vierde. Zo mag groen-zwart rechtstreeks naar de tweede voorronde van de Europa league.

Belga