Sport

Club boekt deugd­doen­de zege tegen Standard

2023-03-12 00:00:00 - Club boekt deugddoende zege tegen Standard

Rik De Mil stond zondagmiddag voor zijn eerste opdracht als nieuwe hoofdcoach van Club Brugge na het vertrek van Scott Parker. De Bruggelingen ontvingen Standard voor een rechtstreekse strijd om plek vier, een plaats die recht geeft op het laatste ticket voor de Champions' Play-Offs. 

Club Brugge begon in vergelijking met de wedstrijd tegen Benfica met een lichtgewijzigde elf aan de topper tegen de Rouches. Jutglà nam de plaats in van Yaremchuk, Rits kwam voor het eerst sinds lang aan de aftrap en de achtienjarige Spileers verving de geschorste Brandon Mechele. Enkele nieuwe namen én een nieuwe hoofdcoach, maar kreeg Jan Breydel ook daadwerkelijk een nieuw Brugs gelaat te zien? 

INTENSE, MAAR FLAUWE EERSTE HELFT 

In de openingsfase kreeg een nagenoeg uitverkocht Jan Breydel alvast een gemotiveerd Blauw-Zwart te zien, maar de druk ging al snel weer liggen. En ook uitgespeelde kansen waren er niet echt. Rond het kwartier mikt Vanaken een vrije trap in de muur en aan de overkant schiet Zinckernagel - in de heenwedstrijd nog goed voor twee doelpunten - flauw in de handen van Mignolet. Na twintig minuten was er dan een eerste keer echte opwinding. Balikwisha legt de bal terug en na een afgeweken schot van Zinckernagel kan Donnum aanleggen. Zijn schot vliegt echter naast de kooi van Mignolet, en even later ging ook de vlag voor buitenspel de lucht in. 

Niet veel kansen dus, maar wel veel strijd. En daar moet de thuisploeg in de eerste helft het onderspit delven tegen de bezoekers uit Luik. Standard wint veel tweede ballen en belet Club zo het voetballen. In het slot van de tweede helft krijgt Club nog een opdoffer te verwerken. Clinton Mata probeert nog even, maar moet het veld toch geblesseerd verlaten. Even later duiken ook de andere spelers de kleedkamer in. Rusten doen we na een flauwe eerste helft met 0-0.

GOEDE TWEEDE HELFT

In de tweede helft komt er geleidelijk aan meer vuur in de partij. Na nog geen tien minuten spelen vindt Noa Lang spits Ferran Jutglà, maar hij kan net niet bij de prima voorzet. Op het uur krijgen we dezelfde twee spelers in een hoofdrol wanneer Club een vrije trap krijgt. Noa Lang zet zich achter het leer en verstuurt een voorzet tot bij de Spanjaard Jutglà. Hij wordt moederziel alleen gelaten aan de tweede paal en knikt de bal overtuigend in doel: 1-0 en Standard moet reageren.

Maar een snelle reactie van de Rouches blijft uit. Een strijdend Club laat Standard niet voetballen en komt zo amper tot kansen. Club Brugge houdt de partij na de openingsgoal onder controle. Tien minuten voor tijd is Standard daar dan toch. Opnieuw Zinckernagel kan van dichtbij Mignolet viseren, maar de doelman pareert zijn poging. In de herneming geraakt ook Donnum niet voorbij Mignolet. De doelman houdt zijn ploeg recht. 

Standard houdt het bij die ene kans. Aan de overkant is er een speler in het bijzonder die barst van het vertrouwen. Linksachter Bjorn Meijer scoorde tegen Benfica nog het doelpunt van de week in de Champions League, en ook in de competitie hengelt hij naar die prijs. Vijf minuten voor tijd zet de Nederlander zich achter de bal voor een vrije trap net voor de zestien. Hij twijfelt niet en krult de bal beheersd in de korte hoek. 2-0, Rik De Mil heeft z'n eerste overwinning meteen te pakken. 

Club Brugge pakt zo een deugddoende en verdiende zege, tegen een rechtstreekse concurrent. Ze zetten Standard op vier punten. 

2023-03-12 00:00:00 - Club boekt deugddoende zege tegen Standard  - whatsapp_image_2023-03-12_at_14.39.39.jpeg
Brian Dewulf