Sport

Boek voor 75 jaar Dwars door Vlaanderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Volgend jaar viert Dwars door Vlaanderen zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ter ere van dat jubileum is een boek uitgebracht in samenwerking met Koers, het wielermuseum in Roeselare.

Dwars door Vlaanderen is onlosmakelijk verbonden met Waregem, maar ook heel wat andere steden en gemeenten zijn betrokken bij deze wielerklassieker. Dwars door Vlaanderen kreeg deze status o.a. door het rijkgevulde palmares, waar de grootste Belgische wielrenner aller tijden wel op ontbreekt.

Negen renners hebben deze wedstrijd twee keer kunnen winnen. Walter Planckaert liet een derde liggen uit broederliefde. Niko Eeckhout won in 2001 en 2005, en zeker die eerste keer zal in het geheugen gegrift blijven. Na zes kilometer vertrok hij met ploegmaat Thierry Marichal, de rest zou hem niet meer terugzien.

Merckx

De grootste aller Belgen staat wel niet op de erelijst. Auteur Dries De Zaeytijd: "In de sprint op de Markt van Waregem was er een incident met Walter Godefroot, die hij al dan niet een duwtje heeft gegeven. Godefroot viel, Merckx kwam als eerste over de meet, en Walter glijdend als tweede. Achteraf is Merckx gedeklasseerd omdat er klacht werd ingediend van verschillende renners. Merckx kon dat niet appreciëren en heeft gezworen om nooit meer terug te komen naar Waregem.  Hij heeft woord gehouden".

Jeroen Sap