Sport

BK Meu­le­be­ke: Eli Iser­byt pakt zijn eer­ste drie­kleur bij de profs

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Eli Iserbyt zegeviert op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke en pakt zo - eindelijk - zijn allereerste driekleur bij de profs. Na driekwart cross toonde Iserbyt dat hij de meest kwieke, de meest frisse was van zijn medevluchters Thybau Nys, Michael Vanthourenhout en Joran Wyseure. De meest regelmatige Belg van het seizoen heeft zo, oververdiend, ook een trui te pakken. Wyseure pakt na een sterke cross het zilver voor Vanthourenhout.

Goed starten is al belangrijk. Vandeputte en Sweeck hebben dat begrepen, ook Gianni Vermeersch baggert door de smurrie. Vooral Eli Iserbyt wil niet wachten en neemt meteen over. In die modder rij je beter voorin. Vanthourenhout en Nys zijn niet goed gestart.

Alles blijft toch samen tot op het einde van de tweede ronde. Thibau Nys, sterk bezig, gaat met een hoog tempo door. Joran Wyseure kan hem volgen en ook Michael Vanthourenhout keert niet alleen terug maar maakt ook de sprong waardoor we drie leiders krijgen.

Met vier voorop

Op de helling gaat Vanthourenhout stevig door. Dit is het moment, denkt hij. Vanthourenhout kijkt niet om en hoopt dat de anderen kraken. Thibau Nys schudt van neen, hij krijgt snel vijf seconden aan de broek. Joran Wyseure houdt wel erg knap stand. Twee West-Vlamingen voorin nu. Iserbyt rijdt intussen naar Nys toe en even later komen die twee weer mee voorin. Drie West-Vlamingen én Nys in West-Vlaanderen voor de driekleur, zo lijkt het.

Wyseure heeft gezien hoe belangrijk de helling bergop is. Van op de kop legt hij zijn kaart op tafel, Wyseure breekt de boel zo weer open. Eli Iserbyt is waakzaam en pikt aan.

Iserbyt nijpt zijn medevluchters dood

Iserbyt geeft de hele tijd een kwieke indruk. Halfweg gooit hij een bommetje. Vanthourenhout heeft net een stuurfout gemaakt en moet zijn ploegmaat laten gaan. Iserbyt probeert weg te raken maar Nys en ook Wyseure klampen nog even aan.

Maar Iserbyt doet de anderen echt pijn. Meter na meter, seconde na seconde diept hij de kloof uit. De meest regelmatige Belg van het seizoen lijkt eindelijk op weg naar een driekleur bij de profs. De wedstrijd is driekwart weg en de inspanningen wegen bij de anderen.

Iserbyt twijfelde vooraf aan de conditie na ziekte maar kijk. Rust in de Nieuwjaarsdagen heeft geloond. Twintig seconden pakt de renner uit Kaster. Achter hem maakt Nys een foutje waardoor Wyseure en Vanthourenhout om het zilver strijden.

Dat gebeurt al ver achter Eli Iserbyt die zijn voorsprong verder uitbouwt. Eindelijk een trui voor Eli Iserbyt. Wat hem bij de jeugd zo vaak lukte, gebeurt nu ook bij de profs. Iserbyt op één. Joran Wyseure rijdt Michael Vanthourenhout los en pakt zo het zilver.

Bart Coopman