Sport
 | update 

Bel­gi­an Cats ope­nen jacht op olym­pisch tic­ket met top­du­el tegen VS

Cats 1

De Belgische basketvrouwen beginnen vanavond (20u45) in Antwerpen aan hun kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Parijs. De Belgian Cats mogen zich meteen opmaken voor een kraker tegen de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten hebben zich al gekwalificeerd voor de Spelen, dankzij hun wereldtitel uit september 2022, maar ze nemen toch deel aan het toernooi in het Sportpaleis. Team USA wil zich in Antwerpen met competitieve wedstrijden immers optimaal voorbereiden op de jacht op een achtste opeenvolgende gouden medaille op de Spelen.

Cats 4

13.000 supporters

De speelsters van Rachid Meziane, de Franse bondscoach van de Cats, leven met een dubbel gevoel toe naar het treffen. Enerzijds willen ze er uiteraard alles aan doen om tegen de VS, de absolute referentie op basketgebied, hun huid duur te verkopen en dit voor ruim 13.000 toeschouwers in het Sportpaleis, in meerdere opzichten een toeschouwersrecord. Maar anderzijds willen de Belgische basketvrouwen voor de tweede keer in hun geschiedenis een ticket voor de Spelen bemachtigen en dan zijn de twee andere groepsduels allicht crucialer. Vrijdag ontmoeten de Cats de Afrikaanse vicekampioen Senegal, zondag is Afrikaans kampioen Nigeria de tegenstander.

Top 3

De top twee van de groep plaatst zich voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. De VS heeft zich als wereldkampioen al voor de Spelen geplaatst, waardoor in totaal drie van de vier deelnemende teams in het Sportpaleis naar de Spelen mogen. Anders gesteld: als de Cats minstens Senegal of Nigeria in de eindstand achter zich laten, is het olympische ticket binnen.

Belga
Celien Tanghe