
van Aert vorig jaar met medevluchters Wellens en Lazkano. Foto: Belga
Vandaag start in Kortrijk de 77e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. Hier vind je alles wat je moet weten over de koers.
Net zoals vorig jaar ligt de start van Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk. Om 12u05 vertrekken de renners voor een parcours van bijna 200 kilometer. De aankomst in Kuurne staat gepland rond 17u.
Het parcours
Op basis van de vorige editie is het parcours amper veranderd. Op het traject van bijna 200 kilometer krijgen de renners 13 hellingen voor de kiezen. De eerste grote hindernis volgt al snel na de start wanneer het peloton een eerste keer de Tiegemberg moet trotseren.
Dan is het wachten tot op 70 kilometer voor de streep tot het drieluik Kruisberg-Knokteberg-Kluisberg. Daar kan het verschil gemaakt worden, al zien we de laatste jaren toch ook veel sprinters vlot meegaan.
Via Sint-Denijs keren de renners dan terug naar een lokale ronde door Harelbeke en Kortrijk om uiteindelijk in Kuurne aan te komen.
Vorige editie
Vorig jaar won Wout van Aert in Kuurne. De ploeg van onze landgenoot zette de concurrentie in de heuvelzone zoals verwacht stevig onder druk. Met als resultaat een uitgedunde groep van 25 renners. Op de Waalse heuvels schudde van Aert zelf aan de boom. Alleen Wellens, Lazkano en Pithie overleefden de schifting. Drie metgezellen was teveel dus trok van Aert nog eens door. Resultaat: Pithie loste. Met nog meer dan 60 kilometer werd het nog een lastige opdracht om uit handen te blijven van een jagend peloton. Maar door een goede verstandhouding gingen ze met drie naar de streep waar van Aert eenvoudig afrekende met Wellens, die tweede werd, en Lazkano.
In het peloton sprintte Laporte nog naar een vierde plaats.
De favorieten
De laatste jaren is gebleken dat KBK een lastig te voorspellen koers is. Zowel klassieke renners als topsprinters kunnen er een gooi naar de zege doen.
Wout van Aert
Als titelverdediger hoort hij natuurlijk in dit lijstje terecht. Hij miste zijn start van het seizoen, maar net zoals vorig jaar verwachten we dat hij goed voor de dag komt. Wachten tot een massaspurt zal hij wellicht niet doen, gezien zijn recente uitslagen in de sprint.
Tim Merlier
Een van de snelle mannen die kans maakt op de overwinning is Tim Merlier. De Europese kampioen toonde al in de UAE Tour al hoe snel hij is.
Jonathan Milan
Milan is wellicht de grootste uitdager van Merlier mocht het tot een sprint komen. Milan was net als Merlier sterk in de voorbereidingskoersen en is ook niet vies van wat hoogtemeters.
De outsiders
Olav Kooij
Mocht het wel tot een sprint komen, zal Visma-Lease a Bike wellicht Kooij naar voren schuiven als uit te spelen pion. De Nederlander mocht dit seizoen al tweemaal zegevieren in Oman en hij biedt meer zekerheid voor de ploeg als het tot een massaspurt komt dan van Aert.
Jasper Philipsen
Philipsen behaalde dit jaar nog geen overwinning, maar toonde gisteren in de sprint tegen Magnier en Wærenskjold dat hij absoluut nog bij de snelste mannen hoort. Vorig jaar stelde hij teleur, dit jaar krijgt hij een herkansing.
Milan Frétin
Wat we kunnen verwachten van de jonge sprinter van Cofidis is niet duidelijk, maar na zijn overwinning in de Classica Almeria en in de Algarve zeker iemand om in de gaten te houden.
UAE Team Emirates
Bij UEA team hebben ze geen topsprinter in huis, dus hopen ze op een scenario waar de aanvallers kunnen wegblijven. Met verschillende opties waaronder Wellens, Narváez, Pollit en Vermeersch is het moeilijk te zeggen wie de ploeg in de aanval stuurt.