Over ons

Geschiedenis

De regionale televisiezenders Focus en WTV staan al sinds 1993 elke dag tussen de West-Vlamingen en houden de vinger aan de pols van wat leeft in onze provincie. West-Vlaanderen telt dus twee afzonderlijke regionale zenders. De activiteiten werden vastgelegd door een (even adem halen) decreet houdende de organisatie en de erkenning van niet-openbare regionale televisieverenigingen (oktober 1991). Hierin vinden we o.a. de zendgebieden terug die beide zenders moeten bedienen. WTV wordt uitgezonden in zuid-West-Vlaanderen met de Leiestreek en Focus in noord-West-Vlaanderen met de kust.

WTV was vanaf februari 1993 actief vanuit Kuurne. Focus startte in september 1993 en was gevestigd in Jabbeke. Sinds 2002 zijn de activiteiten van de twee regionale zenders Focus en WTV verenigd bij de Regionale Media Maatschappij nv (of kortweg RMM), met Roeselare als uitvalsbasis. RMM is de exploitatiemaatschappij van de regionale tv-omroepen Focus en WTV in West-Vlaanderen en van het audiovisuele productiehuis Picstory.

In 2007 wordt overgeschakeld van een analoog systeem voor de tv-uitzending naar een digitaal systeem.

In 2016 werden voor de uitzendsystemen en camera's overgeschakeld naar een hogere beeldkwaliteit in full HD. Daardoor krijgen kijkers van digitale televisie thuis een veel betere beeldkwaliteit met een beeld dat ongeveer 4x meer detail bevat.

Sinds april 2016 is de beeldkwaliteit bij kijkers van digitale tv bij Telenet voor Focus en WTV overgeschakeld naar full HD. Proximus en Scarlet volgden pas veel later in december 2021.

In april 2016 werd een volledige vernieuwing doorgevoerd van de zenders met een nieuwe look, de start van grafische componenten in de uitzending (zoals een dagmenu die programma's aankondigt), een nieuwsuitzending op zaterdag en een nieuwe nieuwsstudio.

Sinds 1 juli 2017 worden nieuwsitems niet meer gearchiveerd op disk maar op een veel veiliger omgeving in datacenters. Hiervoor wordt samengewerkt met Meemoo. Meemoo is een vzw die zich met steun van de Vlaamse Overheid inzet voor de digitale archiefwerking van organisaties in cultuur, media en overheid.

Sinds 1 februari 2018 is er een gepresenteerd middagnieuws op Focus en WTV vanaf 12u30. Dit stelt ons in staat om sneller op de zenders verslag uit te brengen van nieuwe nieuwsfeiten.

Door de coronacrisis die begon in maart 2020 moest de manier van werken aangepast worden met meer thuiswerk en verslaggeving vanop afstand. Om efficiënter te kunnen werken werden hiervoor een aantal grote stappen gezet. Er werd een eigen redactiesysteem ontwikkeld en in gebruik genomen in de zomer van 2020. In augustus 2020 werd geïnvesteerd in nieuwe laptops en nieuwe camera's om vlotter te kunnen werken voor de opname en verwerking van videobeelden. In oktober 2020 werd een eigen ontwikkeld facturatiesysteem en rapporteringsmodule in gebruik genomen.

Hoewel beide zenders heel sterke gelijkenissen tonen qua uitzicht, programmatie,... spreken we nog steeds van twee verschillende regionale zenders voor de provincie West-Vlaanderen.

Pexels redrecords 2872418 3

Heb je een vraag?