Tendens

Op een dag ben je dood…

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

‘Op een dag ben je dood’: met deze titel heeft Anouck Meier meteen de aandacht te pakken. Anouck is marketing coach en bekend als podcast-host. Ze was het beu om in het zoveelste timemanagement boek te lezen hoe we vooral nog productiever moeten zijn. Die boeken houden ook geen rekening met het verschil tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Anouck pleit voor een tijd-revolutie: we moeten onze kostbare tijd terug in handen nemen om te doen wat we echt graag en goed willen doen.

Veel mensen en vooral vrouwen worstelen met hun passie en energie voor hun werk en vrije tijd. Vandaag de dag proberen we veel werk gedaan te krijgen in een kleine hoeveelheid tijd. Met de gedachte ‘time is money’ en de ‘hustle culture’ ondermijnen we onze eigen tijdsplanning en mentale gezondheid. Met het boek ‘Op een dag ben je dood’ wil Anouck dat mensen betere keuzes maken in plaats van méér te doen.

Foto website 20

Prestatiecultuur bij vrouwen

"Mannen hebben te maken met tijdsdruk en een prestatiecultuur", aldus Anouck. "Maar bij vrouwen komt er daar nog een laag bij. Er zijn nog steeds stereotypen verbonden aan vrouwen. Een vrouw moet zowel een goede moeder als een goede medewerker zijn. Bovendien is veel verdragen, lief en beleefd zijn een must. Er zijn ook structurele zaken: De loonkloof, kinderopvang en andere tradities spelen een grote rol in de tijdsdruk en tijdsbesteding van vrouwen."

Maak een zelfdiagnose

Anouck Meier 2

Neem controle over je tijd. Volgens Anouck kan je een eenvoudige zelfdiagnose maken. Neem eerst een stuk papier. Schrijf er dan alle klusjes van de dag op. Schrijf vervolgens de dingen op die je wil doen en hoe je jouw uren wil besteden. Als je de lijst voor het eerst ziet, kan het behoorlijk confronterend zijn omdat deze lang is. Met deze lijst kun je jezelf de vraag stellen: moet ik werkelijk al deze dingen doen? Meestal doen mensen taakjes voor anderen. Het is belangrijk om voor elkaar te zorgen, maar sluit je eigen belangen niet uit.

We hebben onze vrije tijd nodig voor onze geestelijke gezondheid. Dus laat de ‘time is money’-mentaliteit los en zorg dat je doorheen de dag voldoende kan rusten.

Klik hier voor meer info over het boek van Anouck. 

Ilse Van der Vennet