Nieuws

Zwe­ve­gem­naar over­leeft seks­da­te niet: Oost-Vla­ming krijgt vier jaar cel

2014-04-10 00:00:00 - Verzet tegen verbod uitzending rechtbank Veurne

De rechter  in Dendermonde heeft een man van 31 uit Erpe-Mere veroordeeld naar aanleiding van de dood van een Zwevegemnaar van 36, vier jaar geleden. Een seksdate tussen de twee liep fataal af, volgens de gerechtsdeskundige door een te hoge dosis drugs en verstikking door bondage. De man uit Erpe-Mere stond ook terecht voor verkrachting. Hij krijgt vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

De twee hadden een afspraakje gepland nadat ze elkaar online hadden leren kennen. De Zwevegemnaar zakte daarvoor naar het huis van de dertiger in Erpe-Mere. Ze zouden seks hebben onder invloed van GHB, zo was afgesproken. 

"Maar de Oost-Vlaming gaf de Zwevegemnaar te veel drugs zodat hij het bewustzijn helemaal verloor", schetste de advocaat van de nabestaanden die zich burgerlijke partij stelden. "Daarna volgde een brutale verkrachting. De combinatie van de drugs en ademhalingsmoeilijkheden door een te strakke bondage en een prop in de mond zorgden voor zijn dood." 

Zowel parket als nabestaanden tilden er zwaar aan dat de Oost-Vlaming pas laat de hulpdiensten belde. "De man was koud en blauw geworden, maar hij deed niets. Hij ging een uur op het toilet zitten sms'en met andere mannen", klonk het. "Hij heeft geen schuldinzicht." 

"Spijtig ongeval"

De Zwevegemnaar bleek niet het enige slachtoffer. Nog een andere man, die gelijkaardige feiten wel overleefde, stelde zich burgerlijke partij. Het parket vorderde zeven jaar cel. De Oost-Vlaming zelf noemde de feiten een "spijtig ongeval". 

Zijn advocaat hekelde het gevoerde onderzoek en drong aan op een vrijspraak. Maar hij krijgt een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk opgelegd. Hij moet een behandeling rond seksueel grensoverschrijdend gedrag volgen en mag geen drugs meer gebruiken. Hij is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.