Nieuws

Zwem­bad­uit­ba­ter LAGO vraagt geld aan stad: Prij­zen moe­ten struc­tu­reel verlagen’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zwembaduitbater LAGO, met zwembaden in Kortrijk en Zwevegem, vraagt financiële steun aan de stad Kortrijk en aan de gemeente Zwevegem. Naar aanleiding van een financiële audit op de gemeenteraad trekt de oppositie aan de alarmbel. “Mocht LAGO failliet gaan, staat Stad Kortrijk garant voor 30 miljoen euro leningen die het zwembad aangegaan is, naast het geld dat nu opnieuw nodig is”, klinkt het bij CD&V Kortrijk.

“Na een vorige subsidie zou LAGO opnieuw aan de deur kloppen voor extra ondersteuning, omdat de problemen niet fundamenteel aangepakt werden”, zegt gemeenteraadslid voor CD&V Kortrijk, Benjamin Vandorpe, na een financiële audit op de gemeenteraad dinsdagavond.

Banken lenen niet meer uit

Volgens oppositiepartij CD&V is er op korte termijn een cashinbreng van 3,4 miljoen euro nodig om het schip recht te kunnen houden. Geld dat niet meer bij de banken geleend kan worden, omdat die gezien de financiële situatie de kraan dichtgedraaid hebben.

“LAGO kijkt nu opnieuw naar Stad Kortrijk om bij te passen.”

“Onbetaalbaar”

“Er staat veel op het spel. Mocht LAGO failliet gaan, staat Stad Kortrijk garant voor 30 miljoen euro leningen die het zwembad aangegaan is, naast het geld dat nu opnieuw nodig is”, zegt Vandorpe.

Vandorpe zegt dat zwemmen “onbetaalbaar” wordt: “LAGO dacht de problemen de baas te kunnen en hogere inkomsten te genereren door de prijzen op te slaan. Vooral gezinnen haken af, omdat zwemmen onbetaalbaar wordt.”

Structurele maatregelen

De bezettingsgraad lag vorig jaar - volgens CD&V Kortrijk - op 60 procent. “Eenmalige kortingsacties, zullen hier niets aan veranderen”, stelt Benjamin Vandorpe. Hij wil structurele maatregelen. “De prijzen moeten structureel verlagen om meer mensen aan te trekken en dus de bezettingsgraad te verhogen, gezien de vaste kosten hetzelfde blijven.”

De oppositiepartij wil ook dat inwoners aan een lager tarief kunnen zwemmen. “Ze betalen naast hun ticket, via de belastingen ook nog eens voor de subsidies en de kosten.”

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere