Nieuws

Zus­ters nemen afscheid van oud kloos­ter in Gits en dat is niet evi­dent: Een oude boom ver­plaats je zomaar niet”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zaterdag verhuizen de zusters van de kloosterorde Sint-Vincentius a Paulo uit Gits van hun oude klooster naar een moderne nieuwbouw. Het nieuwe klooster is klaar en staat vlak achter het oude gebouw, dat straks tegen de vlakte gaat.

Zaterdag verhuizen alle zusters – nog tien in totaal - naar hun nieuwe stek. De voorbereidingen begonnen al twee jaar gelden, maar toch is het een emotioneel afscheid. “We hebben hier veel beleefd: mooie momenten, triestige momenten. Feesten, grote feesten… We zouden moeten renoveren en hebben gezegd: daar beginnen we niet aan. Het is veel te kostelijk en we zouden het niet kunnen, we zijn maar met zoveel zusters meer”, vertelt zuster Lucrese.

Zuster Lucrese is met haar 64 jaar de jongste zuster van het klooster. Ze kwam er aan in 1977 en de voorbije 45 jaar zijn er geen novices meer bijgekomen. Vooral de oudere zusters zien op tegen een verhuizing, maar de jongere bewoners kijken vol spanning uit naar hun nieuwe stek zonder trappen.

“Dat zijn zusters van 90 jaar en ouder en ze zeggen altijd een oude boom verplaats je zo maar niet.”

Zuster Lucrese

Modern en lichtrijk woonblok

De energiezuinige nieuwbouw achter het oude klooster kwam er volledig op kosten van de congregatie Sint-Vincentius a Paulo. Het is een modern, lichtrijk woonblok met 14 studio’s, elk met eigen badkamer. De zusters hebben ook een nieuwe gebedsruimte en een ruimte leefkamer met keuken.

Klooster oud en nieuw
Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe