Nieuws

Zui­ve­rings­sys­teem met plan­ten in Lede­gem levert even pro­per water op

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het lokale en natuurlijke waterzuiveringsproject van HelloWater in Ledegem loopt bijna twee jaar en de resultaten zijn zeer positief. “Dit is een voorbeeld voor gebieden die op korte termijn niet zomaar op het rioleringsnetwerk kunnen aansluiten”, vertelde Vlaams minister Jo Brouns bij een bezoek aan de site.

Het waterzuiveringssysteem moet niet onderdoen voor een groot waterzuiveringsstation. De kwaliteit van het gezuiverde water haalt dezelfde normen. Het proces gebruikt planten en korrels om zogenaamde zwevende stoffen die het water troebel maken te verwijderen. Het haalt er ook stikstof en fosfor uit.

"1 miljoen Vlamingen zonder aansluiting op riolering"

De toepassingen vermijden dat bewoners op het platteland afvalwater rechtstreeks in de natuur lozen. Op sommige afgelegen plekken ontbreekt een rioleringssysteem. Vlaams minister voor onder meer Landbouw en Innovatie Jo Brouns kwam vrijdag kijken hoe het waterzuiveringssysteem in zijn werk gaat. “Eén miljoen Vlamingen hebben vandaag nog altijd geen aansluiting op de riolering”, aldus Brouns. “Hier zou men nog 7 jaar moeten wachten alvorens het gebied waar het over gaat aangesloten wordt op het rioleringsnet.”

Vorig jaar sleepte het project van HelloWater een Henry Van de Velde Award in de wacht in de categorie ‘Environment’.

Stefaan Six
Robbe Wets