Nieuws

Zoet zon­der schuld­ge­voel: Kem­mel ser­veert lek­kers met een lokaal hart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zoetemondjes uit heel Vlaanderen zakten vandaag af naar Kemmel voor de jaarlijkse Zoetemarkt, een vaste waarde in de regio die volledig draait rond artisanale lekkernijen. De markt blijft trouw aan haar missie: zoet, lokaal én met mate.

Duizenden bezoekers kwamen er proeven van nieuwe creaties en vergeten klassiekers. Wat hen vooral aanspreekt zijn authentieke producten met minder suiker, gemaakt met ingrediënten van eigen bodem. Zo kon men onder meer kennismaken met de Kemmelse Gaperstaart, een taartje op basis van peren, honing uit Heuvelland en bloem van de Lijstermolen. “Toen ik begon als bakker gebruikten we 200 gram suiker per liter room. Nu is dat nog 40 à 50 gram,” zegt bakker Philippe Soens, die de Gaperstaart speciaal voor de Zoetemarkt maakt. “De mensen letten daar echt op.”

Streekproducten en traditie

Ook de bokkepootjes uit Aarsele kregen veel bijval. Volgens bakker Franky Vanacker draait het allemaal om het familierecept: “Iedereen heeft een aparte oma, en daar komen de beste kookkunsten uit.”

En het blijft niet bij koek en taart. Lukken, een typische West-Vlaamse lekkernij, werden op smaak gebracht met een bijproduct van lokale wijn. Chocolatier Olivier Verledens presenteerde zelfs een praline op basis van pomelle, een likeur van wijngoed Monteberg.

Geen plaats voor massaproductie

Organisator Danny Polley benadrukt dat de markt bewust de kaart van het artisanale trekt: “Industriële producten proberen we te weren. Authentieke smaken, dát is waar het om draait.”

Voor veel bezoekers is de Zoetemarkt intussen een vaste afspraak. “Wij komen van de kust. Voor ons is dit echt een uitstap,” aldus een tevreden bezoeker.

De conclusie van de dag: zoet zijn doet geen pijn, zolang het ambachtelijk is.

Stefaan Six
Jenna Lebrun