Nieuws

Zoek­tocht naar iden­ti­teit van ske­let in loden graf­kist ten ein­de: dit is de man die 766 jaar in de kist lag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie lag er in de loden grafkist die ontdekt werd tijdens opgravingen op de site van de nieuwe expohal BRUSK in Brugge? Een goed jaar na de vondst kennen wetenschappers eindelijk het antwoord. De goed bewaarde botten en schedel blijken die van Boudewijn I, heer van Assebroek te zijn.

Op 12 juni 2023 ontdekten archeologen een loden grafkist bij de werken voor de nieuwe expohal BRUSK. De hal komt op de site tussen het Groeningemuseum en de Garenmarkt. Tot de sloop in 1796 stond op die plek de Eekhoutabdij, de oudste binnen de Brugse stadsmuren.

2023-06-20 00:00:00 - Skelet ontdekt in loden grafkist uit 14de eeuw in Brugge
Nieuws

Skelet ontdekt in loden grafkist uit 14de eeuw in Brugge

“Heel uitzonderlijk”

De kist kwam tevoorschijn toen archeologen een middeleeuwse grafkelder aan het onderzoeken waren. “Een loden kist uit die tijd wordt uiterst zeldzaam gevonden. Het was een zeer uitzonderlijk gegeven, enkel gereserveerd voor de absolute top van de religieuze of wereldlijke macht”, legt Dieter Verwerft, archeoloog bij Raakvlak, uit.

"Het was een zeer uitzonderlijk gegeven, enkel gereserveerd voor de absolute top van de religieuze of wereldlijke macht”

Dieter Verwerft, archeoloog bij Raakvlak

Heren van Assebroek

Het was de start van een bijzonder onderzoek naar de identiteit van het skelet dat in de kist lag. Uit de eerste vaststellingen bleek dat het skelet van een man te zijn. Hij moet tussen de 25 en 40 jaar oud geweest zijn, en moet 1 meter 74 groot geweest zijn. Via koolstofdatering konden onderzoekers achterhalen dat de man wellicht gestorven is rond het jaar 1258.

Loden Kist 2

De locatie van de kist verraadde bovendien dat het een rijk en machtig man moet geweest zijn, maar geen abt of priester. Op de wanden van de grafkelder vonden archeologen ook het wapenschild van de heren van Assebroek. Zij hadden destijds nauwe banden met de Eekhoutabdij.

Boudewijn I

Wanneer de onderzoekers alle puzzelstukjes bij elkaar leggen, wijst alles in de richting van Boudewijn I, heer van Assebroek. Hij is een illuster figuur uit de periode waarin Brugge en Vlaanderen vorm krijgen. Hij verdiende zijn geld door onder meer tolrechten te innen aan een van de Brugse stadspoorten.

Zegel Boudewijn I

“Onderzoek nog niet afgelopen”

Burgemeester Dirk De fauw is opgetogen met de ontdekking. Volgens hem is het onderzoek evenwel nog niet afgelopen. “De verdere archeologische en historische studie zal een inkijk geven in het leven in Brugge in de 13de eeuw. Dat is een periode waarover voor Brugge minder bronnen bestaan. Het onderzoek is dus nog niet afgelopen”, besluit De fauw.

Celien Tanghe
Stefaan Kerger