Nieuws
 | update 

Zes jaar cel voor men­sen­smok­kel, onder wie kind van 5, met opblaas­ba­re motorboot

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee Albanezen zijn door Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot zes jaar effectieve gevangenisstraf en 96.000 euro boete voor mensensmokkel. Met een opblaasbare motorboot wilden de beklaagden twaalf transmigranten oppikken op het strand van De Panne.

Op basis van een Brits onderzoek wisten de speurders dat de bende in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober 2022 met een RHIB (rigid-hulled inflatable boat) vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Belgische kust zouden varen. Silvan S. (36) en Romualdo X. (46) probeerden nog richting de duinen te vluchten, maar konden ingerekend worden door de politie. Tegelijkertijd werden op het strand twaalf transmigranten van Albanese origine aangetroffen. Het ging om acht mannen, drie vrouwen en een kind van amper vijf jaar oud. Meerdere andere mensen sloegen op de vlucht.

2022-10-31 00:00:00 - Twee Britse Albanezen opgepakt op verdenking van mensensmokkel
Nieuws

Twee Britse Albanezen opgepakt op verdenking van mensensmokkel

Vissen op de Noordzee

Beide Albanezen uit het Engelse Basingstoke beweerden in eerste instantie dat ze enkel wilden vissen op de Noordzee. De slachtoffers verklaarden echter dat het de bedoeling was om naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld te worden. Volgens procureur Mike Vanneste legde het telefonieonderzoek inderdaad een criminele organisatie bloot. Daarnaast bleek dat de 'Aquaholic' ook op 8 oktober en in de nacht van 22 op 23 oktober al was uitgevaren.

In de RHIB ontdekte de politie ook heel wat reddingsvesten en een radiojammer. Het onderzoek wees uit dat de reddingsvesten enkel nuttig waren voor mensen die kunnen zwemmen. Bovendien waren ze absoluut niet geschikt om op volle zee te gebruiken.

Zes jaar effectieve celstraf

De verdediging betwistte meerdere verzwarende omstandigheden. Zo werden vraagtekens geplaatst bij de minderjarige slachtoffers en bij de levensgevaarlijke omstandigheden van de overtochten. Beide advocaten vroegen tevergeefs om de effectieve straf te beperken tot de voorhechtenis van ondertussen bijna anderhalf jaar. 

De rechter veroordeelde beide Albanezen uiteindelijk tot zes jaar effectieve gevangenisstraf en 96.000 euro boete. De beklaagden zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt. Voor het smokkelen van minderjarige slachtoffers werden ze wel deels vrijgesproken.

Belga
Celien Tanghe