Zee­meer­min uit wil­gen­hout’ uit Knok­ke-Heist is muse­um­stuk van het jaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

'Zeemeermin uit wilgenhout' van het HEY Museum in Knokke-Heist is verkozen tot museumstuk van het jaar. Dat is bekendgemaakt op het slotevenement van de Week van de Belgische Musea, een initiatief van museumPASSmusées en musea in heel België.

De wedstrijd voor museumstuk van het jaar is verbonden met de Week van Belgische musea, die liep van 11 tot 18 mei. Meer dan honderd musea in ons land registreerden de voorbije week bijna 200.000 bezoeken met de museumpas.


Trots

In totaal waren 140 museumstukken uit verschillende musea in ons land genomineerd. 'Zeemeermin uit wilgenhout' werd het meest gesmaakt door de bezoekers. "We zijn ontzettend trots dat dit werk het publiek heeft geraakt", zegt Cathy Coudyser, burgemeester van Knokke-Heist. "Het is een bevestiging van de kracht van musea om mensen te verbinden met erfgoed, verhalen en emoties."

De zeemeermin werd vroeger gebruikt op een vissersschip als windvaan.

Nog meer West-Vlaamse winnaars

De titel van museumgebouw van het jaar ging naar de site van Abby Kortrijk, waar historisch erfgoed en eigentijdse architectuur elkaar versterken. Felix De Clerck, schepen van Cultuur Kortrijk: "Met Abby hebben we niet enkel een nieuw museum geopend, maar een plek gecreëerd waar kunst en erfgoed elkaar versterken. Dat het publiek Abby uitroept tot Museumgebouw van het Jaar, bevestigt dat deze site mensen raakt—zoals kunst dat hoort te doen. Het is een verdiende prijs voor het harde werk en de toewijding van het hele Abby-team, dat deze droom heeft waargemaakt."

Museumcuriositeit van het jaar werd de tabaksklisteerspuit, een stuk uit de collectie van het Nationaal Tabaksmuseum uit Wervik. 

Abby
Tabaksklisteerspuit
Zeemeermin

Tabaksklisteerspuit

Steven Masil, coördinator Nationaal Tabaksmuseum: "Het bijzondere instrument dateert uit de 18de-19de eeuw, een tijdperk waarin tabak een prominente rol speelde in de gezondheidszorg. Het apparaat werd gebruikt om tabaksrook in het lichaam van een drenkeling te brengen. De rook - afkomstig van een pijpje - werd door middel van een sonde via de anus in de endeldarm van het slachtoffer gestuwd. Het prikkelende karakter beschouwde men destijds als een heilzaam effect en zou opwekkend werken (lees: een reanimerend vermogen hebben)."

"De techniek lijkt vandaag de dag vreemd, maar in die tijd was het een geavanceerde medische praktijk die de grenzen van wetenschap en volksgeneeskunde opzocht. Het object toont de bijzondere en soms bizarre wijze waarop tabak in de geschiedenis werd gebruikt – niet enkel als genotsmiddel, maar ook als medisch wondermiddel."

Belga
Ben Storme