Nieuws

OVER­ZICHT | Wint het Zweed­se sau­na­lied of maakt Red Sebas­ti­an belof­tes waar? Dit zijn de favorieten

Collage Eurosong kandidaten

Red Sebastian / KAJ / Claude © Belga

"Bara, Bada, Bastu", de kans is groot dat u dit Zweedse deuntje dinsdagavond uit uw hoofd moet spoelen. Liefst met koud water, want het "saunalied" is dé kanshebber van de 69e editie van het Eurovisiesongfestival in het Zwitserse Bazel. Toch scoort ook onze Belgische trots Red Sebastian hoog bij de bookmakers en zou hij kunnen verrassen. Een overzicht.

Zwitserland - Zoë Më

Een euforische Nemo haalde vorig jaar met 'The Code' de Zwitserse overwinning, een nummer dat rap, drum-'n-bass en zelfs opera combineert. Dit jaar gooit Zwitserland het over een heel andere boeg. De 24-jarige Zoë Më brengt met 'Voyage' een klassieke Franse ballade: een poëtische reis op zoek naar respect, ver weg van negativiteit. Het zachte, door piano gedragen nummer overtuigt voorlopig niet en strandt bij de bookmakers op plaats vijftien.

Toch heeft Zwitserland een zeer hechte band met Eurovisie: het is een van de stichtende landen en organiseerde de allereerste editie van 1956 in Lugano. Die werd prompt gewonnen door de Zwitserse zangeres Lys Assia. Destijds deden er maar zeven landen mee, vandaag zijn dat er 37.

Zweden - KAJ

De bookmakers zijn wél overtuigd van het Zweedse KAJ. Het folktrio pakt uit met 'Bara, Bada, Bastu', een vleugje volkswijsheid, vrij vertaald: "Ach, neem toch gewoon een sauna". Opvallend weetje over de Zweden: het is eigenlijk een Finse band die in het Zweeds zingt. Ze behoren tot een kleine Zweedstalige minderheid in Finland.

Zweden behoort elk jaar tot de favorieten bij de bookmakers. Dit jaar stond het Scandinavische land zelfs al maanden op één nog voor de inzending bekend was.

Oostenrijk - JJ (Johannes Pietsch)

Toen bleek dat het humoristische drietal werd afgevaardigd, klom Oostenrijk kortstondig naar nummer één. JJ, artiestennaam van de 24-jarige Johannes Pietsch, pakt in 'Wasted Love' uit met indrukwekkende sopraanhoogtes. Niet verrassend heeft Pietsch in zijn thuisland al naam gemaakt in de klassieke muziekwereld.

Frankrijk - Louane

Ook Frankrijk kiest voor de klassieke toer. Louane (28) zingt met 'Maman' een krachtige ode aan haar moeder, getekend door haar eigen moederschap. De bookmakers zijn fan: Frankrijk staat momenteel derde in de pikorde.

Frankrijk behoort tot een van de vijf grootste geldschieters en staat dus rechtstreeks in de finale van zaterdagavond, samen met Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Al zijn hun winstkansen volgens de cijfers beperkt tot amper 1 procent.

Nederland - Claude

Ook Nederland maakt volgens de 'bookies' - momenteel op de vierde plaats - een reële kans om te winnen. Claude (21) charmeert met zijn meertalige liedje 'C'est la vie'. Zijn zachte voorkomen is een totale stijlbreuk met de publiekslieveling en enfant terrible van vorig jaar, Joost Klein.

Klein werd na een incident in de backstage gediskwalificeerd. Even was er sprake van dat hij dit jaar opnieuw zou deelnemen, maar hij trok zich terug.

België - Red Sebastian

In een interview met Belga durft Seppe Herreman (25), alias Red Sebastian, al hardop dromen van de overwinning. "Als je niet wilt winnen, moet je niet meedoen. Als je al op voorhand tevreden bent met een achtste of negende plaats, dan ga je ook nooit hoger eindigen", klonk het.

En het zou zomaar kunnen, want hij prijkt al sinds zijn eerste optreden met 'Strobe Lights' stevig in de top 10 bij de bookmakers. Een tijdlang was dat zelfs de eerste plek.

Israël - Yuval Raphael

Israël stuurt een overlever van de brutale Hamas-aanval op het Nova-muziekfestival naar het songfestival. De extremistische Palestijnse beweging doodde 370 mensen op het festival. Yuval Raphael kon enkel overleven door zich urenlang te verstoppen onder een stapel lichamen.

Toch loopt Israël er volgens critici weer de kantjes vanaf. Het nummer van Raphael, 'A new day will rise', kan opnieuw gezien worden als een politieke knipoog.

Ondertussen hebben al meer dan 70 ex-deelnemers van het songfestival in een open brief gevraagd om Israël uit te sluiten van de competitie.

Estland - Tommy Cash

Het songfestival zou het songfestival niet zijn zonder enkele kandidaten die er volledig naast zitten. De Estse komiek Tommy Cash (33) heeft zich met 'Espresso Macchiato' de woede op de hals gehaald van zowat heel Italië.

Drie minuten lang passeert in iets dat lijkt op Italiaans het ene na het andere stereotype: van de maffia tot een liefde voor luxe. Misschien niet verwonderlijk is Cash een vriend van Joost Klein.

Malta - Miriana Conte

De Maltese Miriana Conte werd door de EBU verplicht haar nummer aan te passen. Het originele refrein klonk als "serving cunt", een denigrerende term uit de dragscene, de originele titel was dan weer "Kant".

Dat is Maltees voor zingen, maar ook een weinig subtiele verwijzing naar het Engels woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. In de nieuwe versie klinkt enkel "serving" en een uitdovende K.

Belga