Nieuws

Win­kel Koer­se is zali­ge hoog­dag voor elke Kapel­le­naar’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De eerste dinsdag van oktober betekent Winkel Koerse, en dus feest voor alle inwoners van Sint-Eloois-Winkel, bij Ledegem. Tussen de straatpaardenrennen door, racet een wielrenner tegen een van de paarden. En dit jaar is dat niemand minder dan Johan Museeuw. Maar Winkel Koerse brengt vooral iedereen samen.

Ook voor deze 167ste editie van Winkel Koerse is de Gullegemsestraat hét mekka van de paardensport. Mensen komen naar hier voor de straatpaardenracen die in 1857 zijn gestart en nu als enige in België overblijven.

"We zeggen vandaag tegen iedereen: zalige hoogdag"

Geert Van Gheluwe Ghillemyn

Vic Masschelein, Jockey Sapristi: "Vroeger was dat meer de mode en werd dat op veel plaatsen gedaan, was er overal wel een kermiskoerse. Nu is dat wat aan het uitsterven, wat natuurlijk heel jammer is en wat wij nu proberen in stand te houden."

Vic is een van de veertig jockeys die het in vier reeksen tegen elkaar opnemen, tot er één overblijft. De mensen komen voor de wedstrijden, maar vooral voor de sfeer.

Paard versus renner

Traditiegetrouw is er ook het duel tussen een wielrenner en een paard. Na onder meer Yves Lampaert en Alec Segaert is het vanavond de beurt aan Johan Museeuw. De beelden daarvan krijg je morgen in ons nieuws.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Ben Storme