Nieuws

Wie zicht­baar is krijgt lek­kers: belo­ning voor wie hes­je draagt op Fluo­dag in Tielt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Tielt houden ze vandaag fluodag: fietsers met een hesje krijgen een beloning. Ze willen zo het belang van verlicht fietsen in de donkere maanden benadrukken.

Aan de Conventieweg staan leerlingen van het zesde jaar verzorging én de politie als ‘fluopieten’ langs de kant. Wie in fluo passeert, krijgt een gadget, wie zonder licht rijdt, loopt tegen de lamp en krijgt een boete.

Dries De Baerdemaeker is verkeersverantwoordelijke van de school SJI in Tielt. Hij diende een project in bij de Crelan Foundation, en haalde zo 1.500 euro binnen om iets uit te werken rond verkeersveiligheid. “Ik organiseer veel acties om onze schoolgaande jeugd zichtbaar naar school te laten fietsen,” zegt Dries. 

“Leerlingen in het secundair verliezen snel goeie gewoontes na het lager: binnen de maand vliegen de helm en het fluohesje in de kast, maar tegelijk dus ook hun veiligheid in het verkeer.”

Dries De Baerdemaeker, verkeersverantwoordelijke SJI Tielt

Bij de start van het schooljaar gaat veel aandacht naar verkeersveiligheid, maar die verslapt vaak gaandeweg. "Leerlingen in het secundair verliezen snel goeie gewoontes na het lager: binnen de maand vliegen de helm en het fluohesje in de kast, maar tegelijk dus ook hun veiligheid in het verkeer", zegt leerkracht Dries. 

“Ik wilde mijn werk als verkeersverantwoordelijke wat opentrekken naar de hele stad Tielt. Het budget dat we nu kregen is een mooi begin.” De meeste leerlingen hebben ook begrepen dat goed zichtbaar zijn, van levensbelang is. "Langs binnenwegen is het heel moeilijk om elkaar te zien. Er is vaak geen straatverlichting", zegt Warre. "Als ik een auto zie afkomen, doe ik ook soms met het lichtje van mijn gsm nog eens extra aan."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse