West-Vlaamse velden kleuren paars: vlas in volle bloei
De vlasvelden staan momenteel in volle bloei en kleuren het landschap paarsblauw. Het is een kort maar indrukwekkend schouwspel, want elk bloempje bloeit slechts één dagdeel, van de ochtend tot de middag, en de volledige bloeiperiode duurt amper twee weken. Ondertussen blijft West-Vlaanderen hét centrum voor de vlasverwerking in België, ondanks een daling in de lokale teelt.
Vlas is al eeuwenlang verbonden met de West-Vlaamse regio. Vandaag wordt er nog ongeveer 2.000 hectare vlas geteeld in West-Vlaanderen – vooral in de kuststreek – op een totaal van 5.200 hectare in Vlaanderen en 20.000 hectare in heel België. Toch is onze provincie nog altijd de spil van de vlasverwerking. Hier wordt het grootste deel van het Belgische én ingevoerd Frans vlas verwerkt. “Bijna alle verwerkers van België zitten hier in West-Vlaanderen,” bevestigt Annelies Vermeersch van het Algemeen Belgisch Vlasverbond. “De kennis, de machines en de ervaring zitten hier.”
Hippo Lino in Wielsbeke is toonaangevend in verwerking
Een van de grootste verwerkers is Hippo Lino, een familiebedrijf in Wielsbeke. Daar wordt het vlas mechanisch gezwingeld: een proces waarbij de lange vezels vrijkomen, bestemd voor de productie van linnen in de textielindustrie. “Dit hier is gezwingeld vlas. Het is vooral hiervoor dat we het doen,” legt Brecht Galle van Hippo Lino uit. “Het groeien van vlas gebeurt meer buiten de provincie, maar de verwerking gebeurt hier. West-Vlaanderen heeft de kennis én de infrastructuur.”
Niets gaat verloren
Opmerkelijk is dat niets van het vlas verloren gaat. De lange vezels worden gebruikt voor kleding, en het lijnzaad belandt in de dierenvoeding. Zelfs wat vroeger als afval werd gezien, krijgt nu een nieuwe bestemming. Vlas is bovendien een duurzame teelt: het vraagt weinig water, nauwelijks bestrijdingsmiddelen en het neemt CO₂ op.
De sector is sterk gericht op export: 95% van het gezwingeld vlas gaat naar landen zoals China en India. Slechts een klein deel blijft in Europa.