West-Vlaamse kazen blijven in de prijzen vallen. Op de eerste editie van de Belgian Cheese Awards, die dit weekend plaatsvond in het Vlaams-Brabantse Beersel, haalden maar liefst vier kazen uit onze regio de top 10.
De ‘Lotenhulle Rouge’ werd bekroond als beste gepasteuriseerde Belgische kaas. De kaas wordt gemaakt in Lotenhulle, net over de provinciegrens in Oost-Vlaanderen, maar de zaakvoerders Michiel Baetens en Victor Lammens zijn afkomstig uit Waregem. “Het is een heel lopende kaas met een licht pikante toets. Je proeft ook honing en beukennootjes. Er komen heel veel smaken samen,” zegt Michiel Baetens van Little Cheese Farm Lotenhulle.
Het is niet de eerste erkenning voor de ‘Lotenhulle Rouge’. “Op de World Cheese Awards wonnen we eerder al een supergold. Toen werd onze kaas zelfs uitgeroepen tot beste van België. Dat we nu ook op de Belgian Cheese Awards deze titel binnenhalen, is een heel mooie erkenning,” aldus Baetens.

"Meer dan bier alleen"
Ook andere West-Vlaamse kazen gooiden hoge ogen. “Er zaten twee kazen van ’t Groendal in de top 10, waarvan eentje de derde plaats behaalde,” vertelt Ann Keymeulen van de Belgian Cheese Awards. “Daarnaast was er ook ‘Cru du Nord’, een opvallende prestatie aangezien die kaasmakerij nog maar net gestart is. Chapeau voor de kaasmaker!”
Het kaashuis ’t Groendal uit Roeselare en de kaasmakerij Cru du Nord uit Oostende zetten West-Vlaanderen zo op de kaart als kaasregio. Louis-Philippe Deweer van ’t Groendal is trots op de erkenning: “Het mag eens gezegd worden dat België meer is dan bier alleen. Wij maken ook mooie kazen. Het is een echte meerwaarde.”