West-Vlaamse innovatie stuwt Agriflanders naar recordeditie
Land- en tuinbouwbeurs Agriflanders kreeg deze editie zo'n 60.000 bezoekers over de vloer. De focus ligt dit jaar meer dan ooit op duurzaamheid, een van de grote uitdagingen van vandaag. Maar wél een waar veel bedrijven en boeren ook kansen in zien.
Met meer dan 370 standhouders en zo'n 60.000 bezoekers sluit Agriflanders een recordeditie af. En dat heeft de land-en tuinbouwbeurs ook voor een groot stuk te danken aan West-Vlaamse bedrijven. “Zeker meer dan een vierde van de standhouders is West-Vlaams. Dat is vrij spectaculair, maar ook logisch aangezien boeren vooral uit West-Vlaanderen komen. Het toont ook het economisch belang van de landbouwsector in de breedte voor onze West-Vlaamse provincie”, aldus Tom Destoop van Agriflanders.
"We zien boeren die geïnteresseerd zijn om innovatieve oplossingen toe te passen. Daar kunnen we echt mee vooruit."
Het economisch belang is groot en de uitdagingen zijn dat ook. De sector zit in volle transitie naar een duurzamer model met minder uitstoot en groenere energie. Veel bedrijven pakken dan ook uit met de nieuwste landbouwinnovaties. Kioz uit Waregem zet bijvoorbeeld in op warmwateropslag. “Het warmwatersysteem is geen klassieke boiler, maar een systeem op basis van een warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat het water ter plaatse opwarmt en heel lang zijn temperatuur behoudt. Dat wil zeggen dat we maar met een verlies van 1 graad per dag zitten”, duidt Ronny Schelfhout.
Toekomsthoop
Het zijn zulke innovaties die zorgen voor hoop voor de toekomst van de sector. De sfeer is dan ook positief. Uitdagingen worden omgezet naar kansen. “Zoals een voetballer ooit zei: ieder voordeel heeft zijn nadeel en ieder nadeel heeft zijn voordeel. Soms neemt het wat tijd in beslag, maar ik denk dat we een goede toekomst tegemoet gaan. Er gaan alleen maar innovatieve oplossingen bijkomen. We zien ook boeren die geïnteresseerd zijn om die toe te passen en dan kunnen we vooruit denk ik”, klinkt het bij Dries Vanpeteghem van Vanpeteghem nv.