Nieuws

Werk­groep met land­bouw én natuur­or­ga­ni­sa­ties bou­wen aan plan rond grondgebruik

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nadat de Vlaamse regering vorige week een akkoord vonden met de verschillende landbouworganisaties, kwam er vooral kritiek van natuurbewegingen. Zij waren misnoegd omdat ze toen niet betrokken werden in dat overleg, maar volgens minister van Omgeving Zuhal Demir komt daar binnenkort verandering in.

De natuurbewegingen zullen opgenomen worden in een werkgroep die een algemeen plan voor het grondgebruik in Vlaanderen moet vormgeven. Dat heeft minister Demir gezegd tijdens de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement. Samen met de landbouw en andere grondgebruikers moeten ze een visie uitwerken over het aankoopbeleid van gronden.

“We gaan als regering dan ook niet eenzijdig ingrijpen in aankoop- of subsidiebeleid van actoren die niet mee rond de tafel zitten. Zo gaan we niet met elkaar om, vind ik. Tegen 1 juli verwachten we een eerste rapportering van de werkgroep”, klinkt het bij minister Demir.

Vlaamse regering koopt voorlopig geen landbouwgebied meer

Toch ligt er al een en ander vast. Zo heeft de Vlaamse regering afgesproken om tot en met 1 oktober 2024 geen landbouwgrond meer aan te kopen, om bijvoorbeeld te herbestemmen tot natuurgebied. En net die afspraak neemt oppositielid Bruno Tobback op de korrel.

“Ik denk in alle eerlijkheid dat men hier een soort van zondebok zoekt om kwaadheid en ongerustheid op toe te spitsen, waarbij men bovendien op een heel bizarre manier de tienduizend leden en vrijwilligers, schenkers van met name Natuurpunt maar ook heel wat andere natuurverenigingen in Vlaanderen in een hoek probeert te duwen”, reageert Tobback.

Minister Demir benadrukt dat er ook uitzonderingen op de afspraak zijn zoals voor overstromingsgevoelig gebied.

Kate Baert
Celien Tanghe