Nieuws
 | update 

Wer­ken rond R8 in Heu­le na drie jaar afgerond

Steenstraat zuid Heule heraanleg

Na een lange vernieuwingsoperatie werd de omgeving rond de R8 in Heule nabij Kortrijk gisteren feestelijk geopend. De werken begonnen in 2021 en 3,5 jaar later werd dus de laatste hand gelegd aan de omgeving rond de R8. 

In 2023 werd het zuidelijke deel van de Steenstraat aangepakt. Het doel: een veilige schoolomgeving garanderen. Ook een deel van de Heulsekasteelstraat werd daarom gemoderniseerd. Na de werken werd de Steenstraat tot de R8 ook een éénrichtingsstraat én een fietsstraat. Alles voor veilig verkeer in de schoolbuurt. 

Steenstraat Heule heraanleg

Ook het brugdek van de R8 kreeg - onder andere in functie van het nieuwe éénrichtingsverkeer - een grondige opknapbeurt. Aan de andere kant van de R8 sloegen Aquafin en Kortrijk in 2021 al de handen in elkaar voor vernieuwde rioleringen én een opwaardering van het noordelijke deel van de Steenstraat. 

Grootschalig project

In het project werd vooral ingezet op verkeersveiligheid met onder meer verkeersplateaus en fietssuggestiestroken, maar is er ook ruimte voor meer groen. Het totale kostenplaatje voor het project bedraagt ongeveer 6,4 miljoen euro. 1,8 miljoen euro voor het zuidelijke deel van de Steenstraat en 4,6 miljoen euro voor het noordelijke deel. 

Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD) is blij dat er eindelijk werk is gemaakt van de vernieuwing: “Al van in het begin van mijn politieke loopbaan sprak men over de noodzakelijke vernieuwing van de Steenstraat. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. We investeerden met de stad 2,5 miljoen euro in dit project. Het doel is duidelijk: betere wegen, minder ongevallen en vooral kinderen die veiliger naar school kunnen. Ik dank de Heulenaars voor hun geduld en begrip tijdens de lange werken". 

Steenstraat noord Heule heraanleg
Steenstraat noord Heule heraanleg 2
Fietssuggestiestroken en verkeersplateaus moeten de veiligheid garanderen.
Brian Dewulf