Waterel­len­de ook ver­oor­zaakt door falend beleid”

2016-06-01 00:00:00 - "Waterellende ook veroorzaakt door falend beleid"

Wateroverlast teistert opnieuw onze provincie.  Woongebieden in overstromingsgevoelige gebieden staan terug blank.

De uitzonderlijke regenval plaagt nu bijna jaarlijks dezelfde regio’s binnen de provincie. De droge meimaand zorgde ook voor bodems die weinig water doorlieten. 

De Provincie West-Vlaanderen werd in 2014 van de meeste waterlopen waterbeheerder en kon ons zeker van heel wat waterellende besparen. Maar het lijkt duidelijk nog niet genoeg te zijn. Het bufferbekken in Menen bijvoorbeeld liep gisteren over.  De West-Vlaamse Milieufederatie vzw (WMF) vreest dat de goede bedoelingen van de Provinciale dienst Waterlopen ook in de toekomst niet zullen volstaan, als er geen dringende mentaliteitswijziging komt. Bart Vanwildemeersch:“De fouten uit het verleden zijn bekend: bouwen in overstromingsgebieden, inkokeren van waterlopen, gemengde rioolstelsels, een snelle afvoer van water in de intensieve akker- en tuinbouwregio’s, waardoor stroomafwaarts nieuwe problemen ontstaan. Maar ook vandaag gaan de betonneringsprocessen door.”

Verhardingsstop

De WMF berekende dat, voor onze provincie, de laatste 25 jaar een 9.600 ha aan woningen werden bijgebouwd.  Er kwam 4.000 ha bedrijfsgebouwen (ook stallen) bij in open ruimte, samen met nog een 1.000 ha aan appartementsgebouwen.      

“Dat we zullen moeten leren leven met wateroverlast, staat vast. Maar het is nu aan de gemeenten om radicale stappen te zetten naar een ander open ruimte beleid en meer open water in de kernen en het landelijk gebied. Een vergunning voor het omploegen van graslanden, of het ophogen van akkers moet binnen het integraal watersysteem worden bekeken. En een verhardingsstop voor Vlaanderen hoeft niet te wachten tot 2050, de kelders lopen nu al jaarlijks vol.” 
 

Ben Storme