Nieuws

Ware­gem­naar Hans Vera woont in vul­ka­nisch IJs­land: Dat huis is ons para­dijs­je, we wil­len gewoon terug”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De vulkaanuitbarsting in IJsland treft ook West-Vlamingen. Zo slapen Waregemnaar Hans Vera en zijn gezin al maanden niet meer thuis sinds de eerste uitbarsting. Hans woont in Grindavik, waar gisteren enkele huizen zijn afgebrand na een nieuwe uitbarsting.

De nieuwe uitbarsting is geen verrassing: al sinds de eerste uitbarsting in november lag het gevaar op de loer. Er ontstond toen een grote tunnel van bloedhete magma onder Grindavik, het vissersdorp waar Hans woont.

"We zitten nu in een situatie van afwachten: we weten nog niet wat er gaat gebeuren, of wat de gevolgen gaan zijn. Ons huis is op twee kilometer van het dorp. Maar door de uitbarsting van gisteren is er geen water of stroom. Het dorp is ook onbewoonbaar en de weg is versperd door de lavastroom."

"Wij wachten nu af in hoeverre de overheid opnieuw de kost en de moeite wil doen om dit allemaal te willen herstellen in zo kort mogelijke tijd," zegt Hans. "Vorige keer hebben ze de schade wel heel snel hersteld. Al zien ze nu dat die gigantische kosten op één dag weer teniet zijn gedaan."

"Hier begint mogelijk een periode van tientallen jaren vulkanische activiteit. In hoeverre moet de overheid dan het risico van heropbouw nemen?"

Hans Vera, Waregemnaar in IJsland
Vulkaanuitbarsting IJsland - Foto: Hans Vera

Foto: Hans Vera

"Ons klein paradijsje"

Hans is duidelijk: hij wil eigenlijk gewoon weer naar huis. "We zijn er zaterdag nog geweest om alles te bekijken. En we waren al plannen aan het maken om terug te keren. Het is ons klein paradijsje, en ik wil eigenlijk gewoon naar huis. En we weten dat er een uitbarsting kan komen, dan zijn we gewoon weer de auto in. Daar gingen we van uit, tot zaterdag."

Zelfs als de overheid het dorp Grindavik opgeeft, dan nog wil de uitgeweken Waregemnaar niet weg. "Zelfs als ze het dorp opgeven hoop ik dat we toch nog stroom en water kunnen krijgen, we willen gewoon weer naar ons huis."


Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse