Vrij­spraak voor auto-inbra­ken: recht­bank dag­vaardt ver­keer­de persoon

Rechtbank brugge

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 39-jarige Tunesiër vrijgesproken voor drie inbraken in voertuigen en drie diefstallen. Youssef W. beweerde met succes dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Een 23-jarige Tunesiër werd wel tot 24 maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld.

Ahmed S. (23) en een kompaan gingen op 4 en 5 januari 2023 op dievenpad in Middelkerke en Oostende. In totaal ging het om drie diefstallen, drie inbraken in voertuigen en een gelijkaardige poging. Bij die poging in Middelkerke werd een gsm aangetroffen die de speurders konden linken aan Fakhri B. Na een internationale bevraging werd hij immers met een gestolen trui herkend op een selfie. B. bleek dan weer in contact te staan met S., die in februari 2024 in Brussel werd opgepakt.

Geen onbekende voor het gerecht

Het openbaar ministerie merkte op dat Ahmed S. in België al vier veroordelingen opliep, terwijl hij ook in de buurlanden geen onbekende is voor het gerecht. In die omstandigheden werd voor beide beklaagden drie jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Persoonsverwisseling

De persoon die als Fakhri B. gedagvaard werd, stelde op de zitting onmiddellijk dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Naar eigen zeggen heet hij immers Youssef W. De beklaagde benadrukte ook dat hij Ahmed S. zelfs niet kende, wat door S. bevestigd werd. S. betwistte zijn betrokkenheid niet en drong aan op een mildere straf.

De rechter stelde vast dat Youssef W. niet lijkt op de duidelijk jongere man op de selfie. Daarbij werd opgemerkt dat W. sinds 20 januari 2023 meerdere gevangenisstraffen uitzat. Telefonieonderzoek wees echter uit dat Fakhri B. zich wel nog verplaatste. De rechter oordeelde dat in de dagvaarding wellicht twee identiteiten met elkaar werden vermengd. In die omstandigheden werd Youssef W. vrijgesproken. De strafvordering tegen Fakhri B. werd onontvankelijk verklaard, aangezien de man niet gedagvaard werd.

Redactie
Belga