Vrien­din van Luca Bre­cel wil opschor­ting voor drugshandel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In een zaak rond drugshandel in Blankenberge heeft de verdediging van Laura Vanoverberghe (25) aan de Brugse strafrechter opschorting van straf gevraagd, gekoppeld aan voorwaarden. De vriendin van Luca Brecel erkende dat ze zwaar verslaafd was, maar benadrukte dat ze zich ondertussen helemaal herpakt heeft. 

De bal ging aan het rollen toen Wayan Z. (31) op 25 juni 2022 door zijn ongepast rijgedrag gecontroleerd werd door de scheepvaartpolitie. De Blankenbergenaar was net als zijn minderjarige passagier in het bezit van cannabis. Bij de daaropvolgende huiszoeking werden cocaïne, cannabis en heel wat verboden wapens aangetroffen. Laura Vanoverberghe lag in de woning van Z. te slapen. 

Opnieuw dealen

Na zijn vrijlating begon Wayan Z. opnieuw op grote schaal te dealen. Het onderzoek wees uit dat de bende zichzelf het C-Team noemde. Ze brachten niet enkel cocaïne, maar ook cannabis, MDMA, speed, xtc, mephedrone en hasj aan de man.

Uit bankonderzoek bleek dat verschillende klanten in totaal 35.000 euro op de rekening van Vanoverberghe stortten. De bende werd uiteindelijk begin juli 2023 opgerold.

Verdediging vraagt opschorting

Tegen de andere bendeleden zijn eerder al straffen tot vijf jaar effectief geëist. Laura Vanoverberghe hangt 37 maanden cel boven het hoofd. Voor de vriendin van Luca Brecel kon het openbaar ministerie zich vinden in een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ze riskeert wel ook een verbeurdverklaring van 60.000 euro.

De verdediging drong donderdagochtend aan op opschorting, gekoppeld aan voorwaarden. Meester Koen Huys legde uit dat Vanoverberghe onmiddellijk volledige bekentenissen aflegde. Sinds januari 2023 is ze ook volledig drugsvrij. "Geen haar op mijn hoofd denkt eraan om terug te gaan naar mijn vorige omgeving", zei ze in haar laatste woord.

De rechter doet uitspraak op 27 juni.

Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.