Nieuws

Vre­des­licht trekt door Westhoek

Vredeslichtloreninge

Fietsers en wandelaars hebben zaterdagmorgen in Ieper hun route aangevat om het 'Vredeslicht' rond te brengen in de streek. Vrijwilligers leggen met het licht verschillende trajecten af om meerdere gemeenten aan te doen. 

Vredesstad Ieper organiseerde de actie die zaterdagochtend aan het JOC van start ging. Eerste schepen Philip Bolle zwaaide de deelnemers uit. Ook Westhoek-Vredeshoek en de Westhoekgemeenten werken aan het initiatief mee. Het licht bestaat uit kaarsen die in draagbare lantaarns meereizen met wandelaars en fietsers. Tegen zaterdagavond moeten de vlammen in zeventien van de achttien Westhoekgemeenten branden. Daar verspreidt het zich onder de plaatselijke inwoners.

Flanders Fields Museum

Vredeslicht neemt vanaf zaterdag plaats in de inkomhal van het Flanders Fields Museum in Ieper. Daar zijn de kaarsen nog tot en met 31 december bij vzw Vredeslicht te koop om onder familie, vrienden of in verenigingen rond te laten gaan. De gemeente Lo-Reninge stond met enkele speeches stil bij de doorkomst van het Vredeslicht. Fietsclub Cyclocats had de vredesboodschap van Ieper naar Lo-Reninge gevoerd en KSA Lo nam het vervolgens mee naar Diksmuide.

Routes Vredeslicht

  • Westelijke route: Ieper – Poperinge – Vleteren – Alveringem – Veurne – De Panne
  • Noordelijke route : Ieper – Lo-Reninge – Diksmuide – Koksijde
  • Zuidelijke route: Ieper – Zonnebeke – Wervik – Mesen – Heuvelland
  • Oostelijke route: Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort
Piet Lesage
Robbe Wets