Nieuws

Voor­lo­pig geen extra zand aan­ge­voerd op Vlaam­se stranden

2018-12-10 00:00:00 - Weer zandkliffen ontstaan door stormweer aan zee

Er is voorlopig geen aanvoer van zand op onze stranden gepland. Er is wel geld voor beschikbaar. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters geantwoord aan Vlaams parlementslid Bert Maertens uit Izegem.

Vorig jaar is voor bijna tien miljoen euro aan zand aangevoerd, op de stranden van De Haan en Knokke-Heist. De twee jaren daarvoor was dat zelfs dubbel zoveel. Voor dit jaar is drie miljoen euro vrij, voor zandaanvoer op de stranden van Oostende, De Haan-Wenduine en Blankenberge. Maar die werken gaan voorlopig niet door.

"Het budget van 2024 wordt doorgeschoven naar volgend jaar," zegt Maertens. "Eerst moet er volgens de minister een evaluatie komen aan de hand van de resultaten van de veiligheidstoetsing van de zeewering. Die veiligheidstoetsing wordt om de zes jaar uitgevoerd, om een totaaloverzicht te bekomen."

2022-01-24 00:00:00 - 1,45 miljoen kubieke meter extra zand voor veiliger strand

Maertens heeft begrip, "maar het beschikbare budget moet wel snel kunnen worden ingezet als dat nodig is," zegt hij, "bijvoorbeeld na een storm. Hoe dan ook zal de Vlaamse overheid de komende jaren moeten blijven investeren in het aanvoeren van extra zand op de stranden aan onze kust. Dat is ook wat het nieuw strategisch plan Kustvisie voorschrijft."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse