Nieuws

Vol­le­di­ge mede­wer­king aan onder­zoek’: zo rea­geert bur­ge­mees­ter Knok­ke-Heist op aantijgingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Huidig burgemeester Jan Morbee belooft zijn volle medewerking te geven aan het onderzoek over de belangenvermenging tussen vastgoedpromotoren en lokale bestuurders in Knokke-Heist. Ook hij en zijn vernieuwde ploeg, er zijn nogal wat schepenwissels geweest de laatste tijd, willen dat alles correct verloopt.

"Alle vragen die de minister heeft zullen we met veel plezier beantwoorden"

Jan Morbee, burgemeester van Knokke-Heist

De nieuwe burgemeester Jan Morbee hoopte bij zijn aanstelling de rust terug te brengen in zijn gemeente Knokke-Heist. Maar met de Pano-reportage en het extra onderzoek in opdracht van minister Rutten, komt daar voorlopig weinig van in huis.

"Dat is de nasleep van het verleden die we moeten ondergaan", zegt burgemeester Jan Morbee." Dat is geen enkel probleem. We zijn met een nieuwe ploeg gestart. En we gaan met die nieuwe ploeg door."

Burgemeester Morbee en zijn ploeg staan volledig achter het bijkomend onderzoek.

"Alle vragen die de minister heeft zullen we met veel plezier beantwoorden. We zullen meewerken, want we willen dat alles correct verloopt. Ten opzichte van iedereen. Van de burger en de projectontwikkelaar."

In de reportage wordt Morbee aangewreven dat ook hij zich mogelijk bezondigt aan belangenvermenging via zijn vennootschap Solimo. Maar dat ontkent hij met klem. "Onterechte insinuaties over een project van zijn vader zaliger", verdedigt hij zich.

"Ik ga daar verder geen commentaar op geven, over privézaken. Ik bemoei me ook niet met privézaken van iemand anders. -De hele zaak gaat natuurlijk over belangenvermenging? Dat is waar privé en de belangen van de gemeente vermengd raken. Dat heeft totaal niks met belangenvermenging te maken."

Jan Morbee

"Prioriteit ligt bij de wil van de burgers"

Philip Van Eeghem, uitbater van café Den Oosthoek in Heist, maakt vanavond op de gemeenteraad zijn entree als nieuwe schepen in Knokke-Heist. De zoveelste in de rij. En het zijn woelige tijden, dat is het minst wat je kan zeggen.

 "Ik heb de indruk dat ik in een team terechtkom, die er nu echt voor gaat. en dat de prioriteit ligt bij de wil van de burgers", zegt hij.

Van Eeghem is voorzitter van voetbalclub KFC Heist. Die krijgt straks een vernieuwd stadion en moet uitbreiden. In de combinatie voetbalvoorzitter en schepen ziet hij geen graten.

"Ik denk dat ze 15 jaar geleden ze Westkapelle hebben vernieuwd. Vijf jaar geleden Knokke. Het is dringend nodig dat Heist vernieuwd wordt. Ons stadion staat op afbrokkelen. Als ze daar belangenvermenging van maken, dan is dat uit de lucht gegrepen."

Stefaan Kerger