De Vlaamse overheid wil de kosten die gemaakt zijn om massale vissterfte in het Vlaamse stuk van de Schelde te voorkomen, verhalen op de Franse suikerraffinaderij die de vervuiling heeft veroorzaakt.
Ook de kosten van de maatregelen om de ecologie in de Schelde indien nodig te herstellen, zullen nadien verhaald worden op de vervuiler, zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in Commissie in het Vlaams parlement.
Op 9 april kwam bij een dijkbreuk aan een Franse suikerraffinaderij een grote hoeveelheid bietenpulp terecht in de Schelde. Door de pulp wordt bijna alle zuurstof in het water weggezogen, waardoor in Frankrijk maar ook in Wallonië bijna alle vissen in de Schelde zijn gestorven door verstikking. In Vlaanderen kon grote vissterfte volgens de eerste inschattingen worden vermeden, nadat er onder meer extra zuurstof in het water werd gepompt en er een beluchtingsframe in het water werd gelaten.
Ecologie herstellen
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hekelt de aanpak van de Franse autoriteiten in het dossier. Pas op 21 april kwam er een melding van de verontreiniging.
Demir zal de situatie aankaarten bij het bedrijf in kwestie en bij de Franse autoriteiten. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de schade in de Schelde, op basis waarvan bepaald zal worden welke maatregelen eventueel nog genomen moeten worden om de ecologie te herstellen. Vlaanderen zal die voorfinancieren, maar nadien wel verhalen op de vervuiler, zei ze. Ook de kosten die al gemaakt zijn om de massale vissterfte te voorkomen wil Demir terugvorderen op basis van het aansprakelijkheidsrecht, zei ze.