Nieuws

Vlaams Radio­koor brengt ode aan Oek­ra­ïen­se com­po­nis­ten: toch een beet­je thuisgevoel’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met 'A day in Kiev’ bracht het Vlaams Radiokoor, onder begeleiding van een Oekraïense componist en pianist, gisterenavond in Brugge een eerbetoon aan Oekraïense componisten. De muziek is een vreedzame uiting tegen onrecht en geweld en verbindt mensen over culturen en conflicten heen. Het publiek bestond vooral uit Oekraïners die hier wonen of gevlucht zijn voor de oorlog.

Het Vlaams Radiokoor wil met enkele parels uit een lange Oekraïense muziektraditie onze mensen verbinden met de Oekraïense bevolking. De oorlog ontwricht de hele Oekraïense samenleving en dat laat niemand onberoerd. 

Ook componist Oleksandr Shchetynsky en pianist Antonii Baryshevski zien de situatie met lede ogen aan. “Al mijn gedachten zijn bij Oekraïne. Ik zie het nieuws elke dag. En voor ieder van ons is het belangrijk om gesteund te worden door België en de mensen hier en in het algemeen door Europa”, vertelt Shchetynsky.

“Elke dag zijn er aanvallen en het is ongelofelijk hoe mensen daar leven en werken en toch nog nieuwe dingen maken.”

Antonii Baryshevskyi, concertpianist

Thuisgevoel

Het publiek bestaat uit een 100-tal mensen van de Oekraïense gemeenschap. Sommigen hebben voor de gelegenheid traditionele kleding aangetrokken. Het concert geeft hen zo toch heel even een thuisgevoel. “Het geeft een warm gevoel, zoals midden in de winter thuis komen en de warmte van de open haard voelen”, vertelt Hanna Terenkova.

“Muziek is echt belangrijk voor Oekraïners. We zingen altijd. We hebben altijd muziek in ons hart en ons hoofd.”

Hanna Terenkova, toeschouwer
Concert02
Stefaan Six
Celien Tanghe