Nieuws

Vis­se­rij­fees­ten bre­ken lans voor sec­tor in Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De visserijfeesten in Nieuwpoort dienen om de positieve eigenschappen van het beroep uit te lichten. Kinderen vissen dankzij een VR-bril virtueel mee op zee en bezoekers mogen aan boord van een echt vissersschip. De feesten promoten ook om lokaal gevangen vis te eten.

Van vrijdag tot zondag tonen vissers hun werkplek en natuurlijk ook de vis die ze vangen. In de vismijn van Nieuwpoort leert het publiek de verschillende soorten kennen. De garnalenvangst aan onze kust viel de laatste tijd tegen en dat dreef de prijs omhoog. "De prijs is nog niet echt gezakt", zegt Sam Zwertvaegher van vissersboot Nautilus. "Maar er zijn wel iets meer garnalen aan het komen op onze kust. Het is traag aan het verbeteren, maar wij gaan nu nog altijd op andere vis gaan vissen, omdat we zo wel wat kunnen vangen."

"Langs stormvloedkering en windmolenparken"

De sector geeft de bezoekers uitgebreid een inkijk in het reilen en zeilen van de visser. "We hebben de grote bodemkotters gefilmd", vertelt Pedro Rappé van Navitools. "Die hebben we vastgelegd in de bril. En de mensen kunnen de ervaring van een kotter, van de verwerking van de vis mee beleven door zo’n bril. Maar ook de stormvloedkering en de windmolenparken."

Visserijfeestennieuwpoort
Robbe Wets