Nieuws

Vis­ser vangt in een hele nacht nog geen 30 kg gar­na­len: Cri­sis niet voorbij”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De crisis in de garnaalvisserij is niet voorbij. Vanmorgen kwam de Nieuwpoort 86 de haven binnen na een hele nacht vissen, met aan boord amper 27 kilogram verse garnaal. Ooit waren er recordnachten tot 5.000 kilo garnaal.

Philip Rathé, veilingmeester Nieuwpoort: “De opbrengst is echt minimaal. Deze nacht hebben die mensen 27 kilogram garnalen gevangen. En ze waren van gistermorgen 10 uur in zee tot vanmorgen zes uur. Dat is ongelooflijk weinig. 4 jaar geleden hadden we hier elke nacht tussen de 2 a 3.000 kilo.”

“Binnenkort worden de garnalen per stuk verkocht.”

Bittere grap die nu de ronde doet

Voor de schipper zelf is het al maanden dat de vangsten tegenvallen. Rudy Beuckels : Schipper-visser N.86 'Rudy': “Het is te zot voor woorden. Om rendabel te kunnen vissen, moet je toch aan 80 of 90 kilogram geraken. We weten er wel wat meer zitten. Maar dat is dan voor de Nederlandse kust en minimum vijf uur varen...”

Misschien gaat hij het volgende week toch eens zo ver proberen. Maar dan nemen ook de brandstofkosten toe.

Oorzaak?

En over waarom de garnalen weg zijn, dat weet niemand precies. Philip Rathé, veilingmeester Nieuwpoort: “Ik denk dat het de natuur is. Wellicht komt het wel terug. Nu is dat een samenloop van omstandigheden.”

Anderen steken het op de klimaatwijziging, de windturbineparken of de vele zandwinningen en -opspuitingen. Sommige vissers wijzen naar de Nederlanders met hun pulsvissen. Feit is dat het ook voor mariene biologen een complexe zaak is. 

En in de winkel blijven garnalen voorlopig onbetaalbaar: tussen 28 en 38 euro per kilo voor ongepelde.

Garnaal1
Garnaal2
Stefaan Kerger