Nieuws

Vijf jaar cel voor onmen­se­lij­ke behan­de­ling van ex-partner

Rechtbank brugge

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 22-jarige Syrische Bruggeling veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor partnergeweld, onmenselijke behandeling, verkrachting, wederrechtelijke gevangenhouding, doodsbedreigingen en woonstschennis. Saman M. ontvoerde zijn ex-vriendin zelfs naar Disneyland Parijs. Het openbaar ministerie had negen jaar cel gevorderd.

Saman M. leerde het slachtoffer in 2020 kennen in de horecazaak van zijn broer. Ze begonnen een relatie, maar door het jaloerse gedrag van de beklaagde kwam het snel tot een breuk. In maart 2022 werden de brokken gelijmd en gingen ze zelfs samenwonen in Brugge. De Syriër bleef jaloers en gebruikte ook zwaar fysiek geweld, waardoor de relatie opnieuw verbroken werd.

Onmenselijke vernederingen

De beklaagde drong op 18 juni 2023 het appartement van de 24-jarige Brugse binnen. Vervolgens werd het slachtoffer op allerhande manieren geslagen en vernederd. Zo kerfde M. met een mes in haar tattoo en dreigde hij om haar ook genitaal te verminken. Het slachtoffer werd daarnaast gedwongen om te drinken uit de hondenbak en om haar eigen bloed van haar schoenen af te likken. Ze moest ook doen alsof ze de beklaagde oraal bevredigde terwijl hij met twee jongens facetimede. De beklaagde stak haar hoofd ook in het toilet terwijl hij doorspoelde.

M. verplichtte zijn ex-vriendin ook om naar Parijs te rijden. Om haar verwondingen te verbergen moest ze make-up en een zonnebril dragen. Bovendien had hij haar de leiband van de hond omgedaan. Op hun hotelkamer in Parijs werd ze vervolgens opnieuw gewurgd, verkracht en met de dood bedreigd. Ook de volgende dag in Disneyland werd ze nog met de dood bedreigd. Diezelfde dag werd de moeder van het slachtoffer door een van haar huisgenoten op de hoogte gebracht van haar onrustwekkende verdwijning. Bij hun terugkeer uit Parijs zette de beklaagde het slachtoffer zelf af bij de politie. Sindsdien zit hij in voorhechtenis.

Tijdens zijn verhoren bekende de Syriër zo goed als alle feiten. In die omstandigheden moest M. zich op 6 mei voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor poging tot doodslag, partnergeweld, onmenselijke behandeling, verkrachting, wederrechtelijke gevangenhouding, doodsbedreigingen en woonstschennis. Het OM eiste negen jaar gevangenisstraf en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS).

Vrijuit voor poging tot doodslag

De verdediging vroeg de vrijspraak voor poging tot doodslag. Zijn advocaat Renaat Landuyt drong echter vooral aan op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. M. zou willen terugkeren naar Spanje, om daar toch nog iets van zijn leven te maken. Volgens meester Landuyt heeft zijn cliënt ook spijt van zijn daden.

Voor poging tot doodslag ging de beklaagde uiteindelijk vrijuit. De rechtbank stelde vast dat M. zijn ex-vriendin meermaals dreigde te vermoorden en haar meermaals wurgde, waarbij ze het bewustzijn verloor. Op die momenten sloeg de beklaagde het slachtoffer om haar opnieuw wakker te krijgen. "Je moet erbij blijven, ik ben nog niet klaar met jou", klonk het. Volgens de rechtbank was er wel degelijk een voornemen om het slachtoffer te doden en had hij door de wurgingen ook al daden in die richting gesteld. M. staakte echter uit eigen wil zijn poging. De wurgingen op zich bleven wel strafbaar onder de andere kwalificaties, zoals partnergeweld.

"Alles wijst op een immorele ingesteldheid"

De rechtbank veroordeelde Saman M. maandagochtend tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf. De beklaagde is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Bij het bepalen van de strafmaat hielden de rechters rekening met de aard en de ernst van de feiten. "Dergelijk aanhoudend geweld is maatschappelijk onaanvaardbaar en getuigt van een manifest gebrek aan respect ten aanzien van de fysieke, psychische en seksuele integriteit van het slachtoffer. Alles wijst op een immorele ingesteldheid, een gebrekkige gedragscontrole en een uiterst agressieve ingesteldheid in hoofde van de beklaagde", klonk het. Daarbij werd opgemerkt dat de geweldplegingen bijna veertig uur duurden. M. hield pas op toen hij van zijn oudere broer hoorde dat hij gezocht werd door de politie. Anderzijds hield de rechtbank rekening met de jonge leeftijd van de beklaagde en met zijn gunstig strafblad.

De ex-vriendin van de beklaagde kreeg een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro toegewezen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade bij het slachtoffer te onderzoeken. Aan haar moeder moet M. een schadevergoeding van 1.650 euro betalen.

Belga