Nieuws

Vier­de ver­dach­te ver­zet zich niet lan­ger tegen overlevering

2022-10-26 00:00:00 - Vierde verdachte verzet zich niet langer tegen overlevering

Eén van de vier Nederlandse verdachten in het onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de 21-jarige man die opgepakt werd in Den Haag, verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan ons land.

Dat bevestigt zijn Belgische advocaat Thomas Gillis.

De vier, die mogelijk van plan waren minister Van Quickenborne te ontvoeren, hadden zich eerst verzet tegen een snelle overlevering, waardoor de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank over de overlevering moet beslissen. Voor de drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar, die op 24 september opgepakt werden in Den Haag en Leidschendam, is de zitting van de IRK momenteel aan de gang.

 Voor de vierde verdachte, de 21-jarige man die op 25 september opgepakt werd in Den Haag, stond de zitting donderdagnamiddag gepland. De man verzet zich echter niet meer tegen de overlevering aan ons land, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. "Het was altijd de bedoeling dat onze cliënt zo snel mogelijk naar België zou komen, om er verklaringen af te leggen. Hij zat echter na zijn arrestatie in beperkingen, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaten contact kon hebben en zijn familie niet kon zien. Nadat die beperkingen opgegeven werden op verzoek van de verdediging, heeft hij contact gehad met zijn familie, en kon de snelle procedure voor overlevering gestart worden."

Over de inhoud van de zaak geeft de Belgische advocaat, die samen met de Nederlandse advocaat Gerard Spong de verdachte verdedigt, geen commentaar. "De verdediging hoopt dat hij heel spoedig in vrijheid wordt gesteld", zegt Gillis. Tegen de beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer is geen beroep mogelijk en als de overlevering wordt toegestaan moet die binnen de tien dagen uitgevoerd worden. 

LEES OOK: 

Belga